Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De rokende patiënt niet betuttelen

Een specifieke categorie patiënten die geregeld betutteld wordt, is de rokende patiënt. Tandartsen en mondhygiënisten realiseren zich soms onvoldoende dat roken een weliswaar ongezonde, maar ook bewuste keus kan zijn van een patiënt. Ook beseffen ze niet dat rokende patiënten zich maar al te goed de schadelijke gevolgen van roken realiseren.

 

 

Rokende patiënten ervaren de volgende betutteling:
  • Ja, ik rook, en dan krijg ik regelmatig te horen hoe slecht het voor je is en wat de gevolgen zijn, ook nadat ik toch duidelijk zelf heb aangeven: ik rook. Ik weet de gevolgen maar ik ben niet van plan om te stoppen. Het irriteert mij als ze dan toch dat hele verhaal over de schadelijkheid van roken voor mijn gebitsgezondheid weer gaan vertellen. Dat ervaar ik dan als doordrammen. Het is vervelend als een mondhygiënist niet luistert naar de wensen en behoeften van een patiënt. [PATIËNT]
  • Wat ik prettig vond, is dat ik niet wéér een preek kreeg van de student om het feit dat ik rook. Ze gaf wel kort en duidelijk de gevolgen ervan aan. [PATIËNT]
  • Ik krijg tijdens de behandeling vaak te horen dat ik veel aanslag op mijn tanden heb. Ik weet dat roken ervoor zorgt dat ik die aanslag krijg. Ik wil deze aanslag zelf graag verwijderen, maar omdat ik rook is de kans kleiner dat dit lukt. Ik merk dat de behandelaar mij probeert over te halen om te stoppen met roken, maar dat ben ik nog niet van plan. Ik wil van een mondhygiënist daarom graag iets anders horen over wat ik kan doen om die aanslag te voorkomen, dan dat ik moet stoppen met roken. [PATIËNT]
  • Je had het over mijn rookgedrag, maar zoals ik je vertelde: ik kan niet stoppen met roken. Het was goed dat je daar dan ook niet verder op in ging. Ik heb wel eens meegemaakt dat een behandelaar mij wilde laten stoppen met roken. Dit zal dus nooit gaan lukken. Ik heb haar dit ook gezegd, maar ze bleef maar doorgaan alsof ik het niet had verteld. Doe dat dus niet. Neem dit mee als mijn advies. [PATIËNT]
Een mondhygiënist geeft het volgende advies om de rokende patiënt te benaderen zonder deze te irriteren:
  • Wijs kort op de schadelijke effecten van roken voor de mondgezondheid. Achterhaal waarom de patiënt rookt door te vragen: waarom rookt u? Wilt u stoppen met roken? Denkt u dat dit zal lukken? Als de patiënt niet wil stoppen, of denkt dat dit niet zal lukken, houd er dan over op en kom er de volgende behandeling ook niet meer op terug. [V.MH. Alg.pr. 10j.]

Uit: Mondzorg en beroepshouding (boek), hoofdstuk 13  Verstandigheid: de patiënt centraal door empathie
Beeld: © dpa

Omslag van het boek

Auteur: Joost Dupont
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum


Gerelateerd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.