Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De moeilijk behandelbare patiënt in de tandartspraktijk

Tandartsen willen natuurlijk het liefst dat patiënten zich netjes gedragen en doen wat we van hen vragen. Mond open, goed poetsen, op tijd betalen. Ze houden er niet zo van als patiënten zich ongepast gedragen, onvoorspelbaar of onberekenbaar zijn.

 

 

De realiteit is echter dat een deel van de patiënten afwijkend, onaangepast of ‘abnormaal’ gedrag vertoont en voldoet aan de criteria van een psychische of psychopathologische stoornis. Soms heeft dit een negatieve invloed op de coöperatie van de patiënt. In de praktijk spreekt men dan vaak over lastige of moeilijk behandelbare patiënten.

Het zogeheten lifetime prevalentiecijfer van psychische aandoeningen ligt in Nederland op 40%: dus vier op de tien mensen maken in hun leven een psychische aandoening door (Bijl et al., 1997). Bij een deel van deze mensen is deze aandoening van tijdelijke aard. Uit epidemiologisch onderzoek komt naar voren dat de puntprevalentie ( point prevalence) van het hebben van een psychisch ziektebeeld lijkt op dat van een griep: op een bepaald moment heeft een kwart van de Nederlanders er last van. Tabel 5.1 geeft een overzicht van de meest frequent voorkomende psychische stoornissen op basis van landelijk epidemiologisch onderzoek.

Tabel. Prevalentie van de meest voorkomende psychische stoornissen onder volwassenen in Nederland, onderverdeeld naar lifetime prevalentie (ooit aan geleden) en het vóórkomen ervan in de voorgaande twaalf maanden (Bijl et al., 1997).

 

StoornisL
Lifetime prevalentie (%)
Voorgaande 12 maanden (%)
angststoornissen
19,3
12,4
– enkelvoudige fobie
10,1
7,1
stemmingsstoornissen
19,0
7,6
– depressie
15,4
5,8
verslavingen
18,7
8,9
– middelenmisbruik
12,4
4,9
eetstoornissen
0,7
– boulimia
0,6
0,4
ten minste één diagnose
41,2
23,5

Omdat ook mensen met psychische klachten behoefte hebben aan tandheelkundige zorg, krijgen we als tandarts met deze patiëntencategorie te maken. Dan is het belangrijk dat het tandheelkundig team deze patiënt herkent, zodat het behandelplan kan worden aangepast aan de patiënt of dat andere, passende maatregelen kunnen worden genomen, zoals verwijzing.

https://static-content.springer.com/image/chp%3A10.1007%2F978-90-313-9092-2_5/MediaObjects/978-90-313-9092-2_5_Fig1_HTML.jpg
Automutilatie kan ook in de mond voorkomen.

Soorten psychische aandoeningen

Er worden grofweg twee typen psychische stoornissen onderscheiden (American Psychiatric Association, 2000; De Jongh, 2004).

Een stoornis in strikte zin ; dat wil zeggen, een kwaal die men kan krijgen en waarvan men doorgaans weer kan genezen. Voorbeelden van deze categorie zijn angststoornissen (met name fobieën), stemmingsstoornissen (bijvoorbeeld depressie) en alcoholverslaving. Deze worden ook wel As-I-stoornissen genoemd.

Een As-II-stoornis of persoonlijkheidsstoornis kan worden gedefinieerd als een psychische aandoening met een duurzaam en vrijwel onveranderlijk patroon van innerlijk beleven en gedragsmatig functioneren, dat al in de puberteit of in de vroege volwassenheid is ontstaan. Men spreekt dus pas van een persoonlijkheidsstoornis wanneer iemands persoonlijkheidseigenschappen uitgesproken inflexibel en onaangepast zijn. In tabel 5.2 is een overzicht opgenomen van de verschillende stoornissen en de belangrijkste kenmerken.

Tabel. Diverse persoonlijkheidsstoornissen met hun belangrijkste kenmerken.

Persoonlijkheidsstoornis
Belangrijkste kenmerken
paranoïde
– wantrouwen
– achterdocht
schizoïde
– afstandelijkheid
– beperkte emotionele expressie
schizotypische
– sociale en intermenselijke beperkingen
– cognitieve en perceptuele vervormingen
– eigenaardigheden
antisociale
gebrek aan achting voor en schending van rechten van anderen
borderline
instabiliteit in intermenselijke relaties
theatrale
buitensporige emotionaliteit en aandacht vragen
narcistische
– grootheidsgevoelens
– behoefte aan bewondering
– gebrek aan empathie
ontwijkende
– geremdheid in gezelschap
– gevoel van tekortschieten
– overgevoeligheid voor een negatief oordeel
afhankelijke
– onderworpen gedrag
– angst in de steek gelaten te worden
obsessieve-compulsieve
preoccupatie met ordelijkheid, perfectionisme en beheersing van psychische en intermenselijke processen

 

(…)

 

Lees het hele hoofdstuk De moeilijk behandelbare patiënt in de tandartspraktijk, Het tandheelkundig jaar. Nu tijdelijk Open Access in BSL Tandarts Totaal.

Bron: De moeilijk behandelbare patiënt in de tandartspraktijk, uit: Het tandheelkundig jaar 2013, Open Access in BSL Tandarts Totaal.
Beeld: © sefa ozel / Getty Images / iStock


Gerelateerd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.