Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De burn-out bubbel: ook bij tandartsen

Bert Bukman
Werkdruk en burn-out zijn ook bij tandartsen een toenemend probleem, zeker ook onder jongere beroepsbeoefenaren. Een recent verschenen boek biedt een breed overzicht.
burn-out tandartsen
© endostock / stock.adobe.com

Een recent onderzoek over werkdruk en burn-out onder 500 Nederlandse tandartsen maakte duidelijk dat met name emotionele uitputting een toenemend probleem is. Er bleken geen man–vrouwverschillen voor burn-out. Vrouwen rapporteerden wel meer ervaren werkdruk op patiëntencontacten en ‘overwegingen over werk’.

De leeftijdsgroep van 36-45 jaar rapporteerde hogere gemiddelden voor werkdruk en burn-out. Problematisch waren onder meer confrontatie met klachten en bezorgdheid over het maken van fouten.

Burn-out tandartsen en copingstijl

Uit een ander onderzoek blijkt dat een actieve copingstijl van tandartsen bijdraagt aan het voorkomen van burn-out. Het gaat hierbij om de manier waarop je omgaat met stressvolle omstandigheden en tegenslagen. Tandartsen met een passieve copingstijl hebben juist relatief hoge burn-outniveaus.

De onderzoekers benadrukken in hun artikel de behoefte bij tandartsen aan feedback over de copingstijl. Ook is het van belang een actieve houding aan te nemen ten aanzien van loopbaanplanning.

Orde in de chaos

Het boek De Burn-out bubbel van Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme, is het eerste kritische overzichtswerk van burn-out in Nederland. Het brengt orde in de chaos door feiten van fictie te scheiden. Zodat burn-out de plek krijgt die het verdient.

De auteurs maken inzichtelijk dat er in Nederland jaarlijks enkele duizenden gevallen van burn-out worden gemeld door bedrijfsartsen. Dit is aanzienlijk minder dan wat er bij het grote publiek wordt gedacht. Hier circuleren namelijk schattingen tot wel een miljoen jaarlijkse gevallen van burn-out.

Hoe zit het echt?

Het boek is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe het nu écht zit met burn-out, dus ook tandartsen. Ook richt het boek zich op diegenen die zelf of in hun omgeving met burn-out te maken hebben of hebben gehad.

Wilmar Schaufeli is een internationale expert op het gebied van burn-out en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven. Econoom Jan Jaap Verolme komt uit het bedrijfsleven en heeft zich de afgelopen jaren eveneens ontwikkeld tot een specialist in stress en burn-out.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.