Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Composietverwarmer

U kent het misschien wel: het is een koude nacht geweest en ‘s ochtends begint u met restaureren. De rubberdam ligt mooi om het te restaureren element heen, de primer en bonding zijn aangebracht en de assistente reikt u het composietpistool aan.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0112-z/MediaObjects/12496_2020_112_Fig15_HTML.jpg

 

Een heel koud pistool waarop u veel kracht moet uitoefenen om de composiet eruit te krijgen, dat vervolgens ook nauwelijks te modelleren is en direct erg korrelig wordt. Het verwarmen van composietcartridges vóór de behandeling heeft grote voordelen en veel collega’s maken er ook gebruik van.

 

Ik heb hiervoor in praktijken babyflesverwarmers, kleine elektrische dekentjes of warmhoudplaten voorbij zien komen. Dat werkt, maar perfect is het niet en het ziet er in de behandelkamer ook niet uit. Met de C-Flo Regular van Bryant Dental heeft u wel een prachtig apparaatje in huis. Het is namelijk een zwarte en stijlvolle warmhoudplaat die op het stopcontact wordt aangesloten (in plaats van een USB-aansluiting). Deze plaat kan ingesteld worden op een temperatuur van 39, 45, 55 of 68 graden. Op deze warme plaat kan een koker geplaatst worden die de warmte van de plaat overneemt. Deze kokerachtige constructie heet de Vane. Hierin kunnen twee composietpistolen verwarmd worden, ongeveer 20 composietcartridges en 4 anesthesiecarpules.

 

Waarom moeten we anesthesie verwarmen? Het inspuiten van koude anesthesievloeistof is pijnlijk voor de patiënt omdat er flink verschil bestaat tussen de kerntemperatuur van de patiënt (tussen de 39 en 41 graden), en die van de anesthesievloeistof. Vandaar de 39 graden-verwarmingsknop op de C-Flo. De 45- en 55-gradenverwarming is voor twee verschillende vloeivormen van de composiet. 68 graden wordt ingesteld om de composiet in de hoogste vloeibaarheid te krijgen en is geschikt voor het cementeren van indirecte restauraties. Vergeet u daarbij niet ook de restauratie zelf even mee te verwarmen.


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.