Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV hoopt snel met KNMT aan tafel te kunnen voor mondzorg-cao

Diederik Wieman
De KNMT heeft in de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor een arbeidsvoorwaardenbeleid. De KNMT-arbeidsvoorwaardencommissie zal binnenkort de resultaten presenteren. Daarop vooruitlopend stelt vakbond CNV dat er maar één uitkomst kan zijn: een cao voor mondzorgmedewerkers. CNV hoopt dan ook binnen afzienbare tijd formeel met de KNMT om tafel te kunnen om zo'n cao mogelijk te maken.
© minicase / stock.adobe.com

Vakbond CNV maakt zich al langer hard voor een mondzorg-cao. Eind vorig jaar overhandigde de organisatie een petitie namens 3.473 mondzorgprofessionals aan de KNMT. De petitie roept op om tot een cao te komen. Ook de KNMT vindt dat er iets moet gebeuren. Meer dan twintig jaar werkte de sector met een arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMT, maar individuele werkgevers waren niet verplicht die regeling toe te passen. Eind 2022 verbood de ACM dit soort eenzijdige regelingen, waarna de KNMT de regeling per direct introk. Sindsdien zit de branche zonder regeling en is het derhalve onrustig. Dennis van Elk, vakbondsbestuurder CNV: ’Al jaren pleiten wij voor collectieve afspraken in een cao. Nu er door het verbod van de ACM geen adviesregeling meer op tafel ligt, is een cao in onze ogen de enige reële optie. Voor de sector is een cao niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk’. De KNMT zelf is nog niet zover. Deze verkent momenteel met de arbeidsvoorwaardencommissie en een extern deskundige welke mogelijkheden er zijn om tandarts-werkgevers te ondersteunen bij hun arbeidsvoorwaardenbeleid. Als onderdeel van de verkenning van arbeidsvoorwaarden, plant de KMMT binnenkort een bijeenkomst met medewerkers uit de mondzorgpraktijk. Tijdens deze bijeenkomst krijgen zij de gelegenheid om hun ideeën over arbeidsvoorwaardenvorming te delen. 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.