Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cbct en cefalometrie

De imaging in de tandartspraktijken gaat almaar vooruit; digitale röntgen- én OPT-apparaten zijn praktisch niet meer weg te denken uit de kleine praktijken, waar de grote praktijken met implantologen in huis ook een cone beam computed tomography (kortweg CBCT)-apparaat hebben staan.

Hoewel elk merk dat röntgenapparatuur maakt nu ook CBCT-apparaten aanbiedt, zijn er toch verschillen in omvang van het scangebied en de kwaliteit van de scans en de bijgeleverde software. Dit laatste wordt bij aanschaf vaak vergeten, maar uiteindelijk draait alles om de software waarin we de beelden bekijken. Het is immers een reconstructie van de gemaakte dwarsdoorsnedes.

Carestream, een bedrijf dat nette CBCT-apparaten van hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen aanbiedt, lanceerde onlangs hun nieuwste CBCT-apparaat, de CS 9600. Het is een fors apparaat, dat ook nog eens uitgebreid kan worden met een aparte cefalostaat-arm. Daardoor wordt het een compleet apparaat, want hierdoor kun je CBCT-beelden maken met een field of view (FoV) van 12×10 cm, en orthopantomogram (OPT)- en cefalometrische (RSP)-beelden.

De FoV kan namelijk uitgebreid worden tot 16×17 cm, waarmee het niet alleen mogelijk is om het hele hoofd te scannen, maar ook gezichtsscans in zeer realistische 3D-beelden te verkrijgen. Deze kunnen gebruikt worden voor orthognathische planning of digital smile design voor grote dentale reconstructies. Voor de implantologische planning kunnen in de eigen software implantaten gepland worden en chirurgische guides gemaakt worden wanneer deze gecombineerd worden met STL-beelden van een intraorale scanner.

(Irfan Abas)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.