Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bot uit de schedel heeft voordelen bij plaatsing implantaat in edentate kaak

Bert Bukman
Bot uit het schedeldak is een goed alternatief is voor bot uit de bekkenkam bij plaatsing van een implantaat in een edentate kaak. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Dagmar Wortmann.
Ivoren Kruis
© RossHelen / Getty Images / iStock

Patiënten die een implantaatgedragen prothese nodig hebben vanwege een ernstige resorptie van de edentate kaak, hebben vaak een botreconstructie nodig voor een betrouwbare implantaatplaatsing. Al jarenlang gebeurt dit op grote schaal met bot uit de bekkenkam. Dit gaat echter gepaard met postoperatieve pijn en loopstoornissen. Een potentieel alternatief is bot uit het schedeldak, onder meer vanwege de veronderstelde gunstige botregeneratie-eigenschappen. Promotieonderzoek van Dagmar Wortmann (UMCG) maakt duidelijk dat bot uit het schedeldak inderdaad een goed alternatief is.

Onderzoek Wortmann

Wortmann vergeleek de door patiënten gerapporteerde uitkomsten, morbiditeit, microradiografie en histologie van beide bottypen. Haar onderzoek maakte duidelijk dat er in beide gevallen sprake is van een hoge patiëntwaardering. Met betrekking tot morbiditeit en complicaties is het oogsten van bottransplantaten van beide locaties veilig. Ten aanzien postoperatieve pijn en loopstoornissen scoort bot uit het schedeldak hoger.

Voorkeur patiënt

Zowel bot van de bekkenkam als van het schedeldak blijkt vier maanden na plaatsing een betrouwbare en stabiele basis te zijn voor implantaatplaatsing. De minerale dichtheid, porositeit en resorptiesnelheid zijn echter in lichte mate gunstig voor het schedeldak. De uiteindelijke keuze hangt af van mogelijke loopproblemen en voorkeur van de patiënt, aldus Wortmann. De keuze tussen beide typen bottransplantaten moet daarom gebaseerd zijn op patiëntspecifieke factoren.

Lichaamseigen materiaal

Voor zowel bot uit de bekkenkam als voor bot uit het schedeldak geldt dat dit erg sterk is. Bovendien  gaat het om lichaamseigen materiaal, dat beter hecht dan kunststof. Het verwijderen van het bot gebeurt onder algehele narcose. Het bot wordt eerst in kleinere stukjes verdeeld, die aan de kaak worden bevestigd om het volume van de kaak te vergroten. Dit gebeurt op die plekken waar de implantaten komen. De bevestiging van de stukjes bot vindt plaats met behulp van schroeven. De wond wordt vervolgens direct gesloten. De schroeven worden na ongeveer 4 tot 6 maanden, als alles weer geheeld is, tijdens het plaatsen van de implantaten verwijderd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.