Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apenpokken: let op de symptomen

Diederik Wieman
Ook in Nederland zijn er nu meerdere gevallen van monkeypox (apenpokken) gesignaleerd. Omdat de eerste zichtbare symptomen van monkeypox in het gezicht te zien zijn, is het ook goed dat tandartsen alert zijn. Wanneer je patiënt met de ziekte besmet is krijgt deze binnen 1 tot 3 dagen uitslag in het gezicht. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.
Het Monkeypox-virus lijkt sterk op het virus dat de ziekte ‘pokken’, veroorzaakt
Premium

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het gaat hier, net als covid-19, om een zoönose, een ziekte die van dier op mens kan overgaan. De monkeypox komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.  (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. In mei hebben verschillende mensen in Europa de ziekte gekregen. Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent mogelijk dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden. Meer informatie? Kijk dan op de website van het RIVM.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.