Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 op 10 mensen gaat niet naar de tandarts

Diederik Wieman
Bijna 1 op de 10 mensen is de afgelopen twee jaar niet naar de tandarts of mondhygiënist geweest. Dit blijkt uit een enquête naar mondzorg die de Patiëntenfederatie onder bijna 10.000 leden van het eigen panel hield. Omdat je met (preventieve) tandzorg schadelijke gevolgen kunt beperken, pleit de organisatie voor een nationaal onderzoek dat precies in kaart brengt hoeveel mensen geen mondzorg krijgen en wat daarvan de oorzaak is.
Premium

De organisatie denkt dat het werkelijke aantal mensen dat niet naar de tandarts, mondhygiëniste of andere mondzorgverlener gaat hoger ligt dan uit de enquête blijkt. ‘Mensen die de tandarts mijden doen vermoedelijk niet zo snel mee aan een onderzoek naar gebruik van de tandarts. De groep die hier dus wel meedeed is dan het topje van de ijsberg’, aldus de Patiëntenfederatie, die spreekt namens zo’n 200 patiëntenverenigingen. Corona is een belangrijke reden geweest om mondzorg te mijden. 36% van de ondervraagden gaf aan dat zij daarom een bezoekje aan de tandarts niet aandurfden. Verder zei 29% de behandeling niet te kunnen betalen en ging een vergelijkbaar percentage mensen wegens angst niet naar de tandarts. Federatiedirecteur Dianda Veldman noemt het mijden van mondzorg een ongewenste ontwikkeling waarvoor oplossingen nodig zijn. Daarvoor is volgens haar eerst vervolgonderzoek nodig. ‘Vragen als hoe groot is de groep precies, om welke groepen gaat het, wat zijn de belangrijkste belemmeringen voor deze groepen, moeten eerst beantwoord worden voordat er effectieve maatregelen kunnen worden genomen.’

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.