Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwarte aanslag | Column Ditte Wooning

"Maar daar kan die zwarte aanslag toch niet van komen!? Ondertussen begin ik de aanslag grondig te verwijderen. Rookaanslag is het niet, want het vliegt eraf. Helemaal opgepoetst en 'APK-goedgekeurd' stapt hij uit de stoel."

Ik ben nog zo’n ouderwetse eenpitter die alles zelf doet en ook alles in eigen hand wil houden omdat ik niet kan delegeren. Als ik ergens een hekel aan heb, is het van die dikke vette rookaanslag verwijderen, dat is echt zwoegen, ik wil het namelijk ook echt helemaal schoon hebben.

Vanochtend had ik meneer A voor zijn halfjaarlijkse controle staan op een kwartiertje — wat meestal qua tijd meer dan voldoende is; goede mondhygiëne niet cariësgevoelig een jonge vent die al zijn hele leven patiënt bij mij is! Mijn kinderen hebben geen gaatjes!

Maar wat krijgen we nu? Hij doet zijn mond open: van voor tot achter, van boven tot onder vol met zwarte aanslag! Wat is hier aan de hand? Alle scenario’s passeren bij mij de revue: rookt hij, spoelt hij met chloorhexidine, zijn het loodzomen? De tijd van fotokopiëren ligt toch ver achter ons! Fenylketonurie? Nee dat is toch een stofwisselingsstoornis die van kinds af bestaat! De Sherlock Holmes in mij zal nooit verdwijnen dus ga ik vragen. Vragen of er iets veranderd is, medicijngebruik? IJzertabletten? Nou nee. Behalve dan dat hij vader is geworden. Zo, proficiat! De vierde generatie bij mij in de stoel! Een beetje gefrustreerd voegt hij er aan toe dat het helaas wel een huilbaby is! Ach joh, dat gaat wel over! “Ja, maar je wordt er wel moe van”

Maar daar kan die zwarte aanslag toch niet van komen!? Ondertussen begin ik de aanslag grondig te verwijderen. Rookaanslag is het niet, want het vliegt eraf. Helemaal opgepoetst en ‘APK-goedgekeurd’ stapt hij uit de stoel. We praten nog even over de nieuwe boorling en de perikelen eromheen. Toen gaf hij mij eigenlijk meteen het antwoord: mijn vrouw was net na de bevalling zo ontzettend moe, eigenlijk waren we alle twee moe.

Mijn vrouw moest op aanraden van de huisarts Roosvicee Ferro gaan drinken – dat helpt inderdaad na veel bloedverlies. Ik zag haar daarvan opknappen, de oude energie kwam weer terug. En toen ben ik dat ook maar gaan doen!

Aha, maar jij bent gewoon moe omdat je vaak wakker wordt en niet kan doorslapen met zo’n huilbaby, jij hebt geen ijzertekort! Het teveel aan ijzer wordt via het speeksel weer uitgescheiden: en dat is die zwarte aanslag op je tanden en kiezen!

Ditte Wooning (1953) is sinds 1979 tandarts in Utrecht, waar ze als allround tandarts een solopraktijk heeft met een voorliefde voor gnathologie. Ze is, zoals ze zelf zegt, erg trouw: ze heeft pas haar derde assistent, haar derde auto en haar eerste man.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.