Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelf gekozen muziek of luisterboek verhoogt patiëntcomfort

Diederik Wieman
Patiënten die naar zelf gekozen muziek of een luisterboek luisteren, ervaren minder last van de behandeling. Dit blijkt uit gerandomiseerd Brits onderzoek onder 24 mensen die een implantaat kregen.
tinnitus headphones concept - dubious 20s girl listening to loud music with earphones on,removing her earphones to avoid nightmare,studio shot Usage: Journal Inside 11298_014_003 (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20181018) Usage: Online (20210506) *** Local Caption *** © STUDIO GRAND OUEST / stock.adobe.com
Premium

Tijdens hun behandeling luisterden de deelnemers naar zelf uitgekozen muziek of een luisterboek. De patiënten werd gevraagd naar de behandellast (zelf ervaren angst, pijn en ongemak), de verwachte pijn, het pre- en post behandeleffect en de herinnering aan pijn na de behandeling. Uit het onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde muziek de behandellast significant verlaagt. De deelnemers met een luisterboek ervoeren ook een lagere behandellast, maar minder dan de muziekluisteraars. Ook de pijnherinnering van muziekluisteraars was na zeven dagen significant lager. Het onderzoek werd uitgevoerd door specialisten van het Kings College Dental Hospital in London en gepubliceerd in de British Dental Journal. Gezien de positieve uitkomsten van het onderzoek kan het raadzaam zijn om patiënten ook bij reguliere behandelingen naar zelf gekozen muziek te laten luisteren. Volgens onderzoeker Reena Wadia helpt het de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.