Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorgverleners niet langer voorrang bij vaccinatie

Het ministerie van VWS trekt de eerder gecommuniceerde boodschap dat de groep ‘overige zorgverleners’, waaronder de mondzorgverleners, voorrang krijgen bij het vaccineren, voorlopig in. Het ministerie verwacht dat het vaccineren volgens de huidige inrichting sneller zal gaan, en dat het opsplitsen in groepen vertragend zal werken. De Mondzorgalliantie zegt deze wijziging te betreuren.

 

Het schrappen van de voorrang voor ‘overige zorgverleners’ wordt bevestigd door het ministerie van VWS als reactie op de brief van de Mondzorgalliantie waarin werd gevraagd om opheldering over de planning en aanpak van de coronavaccinatie voor haar leden.

Het ministerie van VWS laat in haar reactie weten begrip te hebben voor het belang dat de Mondzorgalliantie hecht aan snelle vaccinatie van de medewerkers in de mondzorg. Ook geeft het ministerie aan zich bewust te zijn dat de mondzorg een belangrijke functie vervult in het zorgveld en de maatschappij. Het ministerie geeft ook aan dat de ervaring van de afgelopen periode leert dat mondzorgpraktijken geen besmettingshaarden zijn. Medewerkers in de mondzorg hebben veel aandacht voor infectiepreventie, en daarom worden mondzorgpraktijken door VWS niet als risicogroep gezien.

Op advies van het RIVM heeft het ministerie besloten dat de eerder toegezegde voorrang voor zorgverleners niet langer aan de orde is. De aankomende tijd worden veel grotere leveringen van vaccins verwacht, met als gevolg een grote versnelling van het vaccinatieproces. Opsplitsen van mensen in groepen zou dan juist als vertragende factor kunnen werken.

Het ministerie zegt wel dat als er weer schaarste ontstaat, er alsnog wordt gekeken of er groepen zijn die eerder in aanmerking moeten komen voor een COVID-19-vaccinatie.

Vaccinatie op basis van leeftijd of medische achtergrond

Voor mondzorgverleners betekent de huidige vaccinatiestrategie dat zij op basis van leeftijd of persoonlijke medische achtergrond worden uitgenodigd via een brief. De afzender van deze brief en de precieze werkwijze is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Per mei overige groepen

De vaccinatie van de hoogrisicogroepen is begonnen (de groep 60+ waarbij van oud naar jong wordt uitgenodigd), evenals de groep mensen tussen de 60 en 65 jaar. De verwachting is dat per mei de overige groepen aan de beurt zijn. Genoemde termijnen blijven afhankelijk van de beschikbaarheid van COVID-19-vaccins en de bijbehorende leveringstermijnen.

Wie wordt wanneer gevaccineerd?

KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben de gekozen principes voor de vaccinatiestrategie altijd onderschreven, omdat zij het ‘billijk achten dat’:

  • De vaccinatiestrategie erop gericht is (ernstige) ziekte en sterfte als gevolg van COVID-19 te voorkomen;
  • De vaccinatiestrategie erop gericht is continuïteit van zorg te waarborgen;
  • De epidemiologische situatie en de beschikbaarheid van vaccins van invloed zijn op de vaccinatiestrategie.

Kortom, de meest kwetsbaren in de samenleving, en zij die voor hen zorgen, zullen als eerste gevaccineerd worden. De Mondzorgalliantie weet dat er leden zijn die zich zorgen maken over de eigen gezondheid en/of die van hun naasten omdat zij nog geen vaccinatie hebben ontvangen. De alliantie heeft daarom haar ongenoegen over de wijziging duidelijk kenbaar gemaakt aan het ministerie, en zal signalen van haar leden ook blijven delen met het ministerie. Daarnaast zal de alliantie er alert op blijven dat de hiervoor genoemde principes gehanteerd worden bij de distributie van de vaccins. En dat ook de continuïteit van de mondzorg gewaarborgd blijft.

Zie document Rijksoverheid Volgorde vaccinatie zorgmedewerkers >>

Bron: KNMT
Beeld: © Melinda Nagy / stock.adobe.com


Tip

Volgorde vaccinatie zorgmedewerkers
Wie wordt wanneer gevaccineerd met welk vaccin? Bekijk het overzicht van de Rijksoverheid>>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.