Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral jonge tandartsen in loondienst lopen burnout-risico

Diederik Wieman
Jonge tandartsen zonder eigen praktijk hebben meer kans op burnout dan collega’s met een eigen praktijk. Ook tandartsen met een solopraktijk lopen meer risico op burnout. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder Spaanse tandartsen.

De onderzoekers hielden een wetenschappelijk gevalideerde online enquête onder 1.298 tandartsen in Spanje. Op basis van de verkregen gegevens is gekeken in hoeverre deze van invloed zijn op de drie dimensies van burnout: emotionele en fysieke uitputting en depersonalisatie (het gevoel ‘er niet echt te zijn’). Uit de enquête bleek dat bijna tien procent van de tandartsen een hoge mate van burnout ervaarde. Burn-outsyndroom komt volgens het onderzoek vaker voor bij jonge tandartsen die geen praktijk hebben en veel praktijkuren draaien. Op het aspect emotionele uitputting scoorden vrouwen hoger dan mannen (64,4% tegenover 56,7%), maar ook tandartsen die in een landelijke omgeving werken hadden daar meer last van dan collega’s in de steden (70,1% tegenover 59,9%). Uit de enquête komt ook naar voren dat praktijkeigenaren en tandartsen die nooit of zelden alleen werken minder last hebben van emotionele uitputting. Lees hier het hele onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.