Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veilig appen met collega’s

Met de komst van de nieuwe privacywetgeving vanaf 25 mei 2018 gelden andere strenge privacyregels. De tandartspraktijk en medici krijgen hiermee ook te maken.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0036-z/MediaObjects/12496_2018_36_Fig4_HTML.jpg

Hoewel altijd al onverstandig, patiëntgegevens naar een collega mailen of appen mag dan helemaal niet meer. Ondanks dat kan het toch handig zijn om bijvoorbeeld even een klinische foto of röntgenfoto naar een collega te sturen voor overleg, mag dat dan helemaal niet meer? Gelukkig zijn hier oplossingen voor, zoals de nieuwe Nederlandse app Siilo. Met deze applicatie voor mobiele telefoon en pc kunnen juist medici elkaar veilige berichten sturen. Vanuit de redactie is deze app getest.

‘Na downloaden van de app op mijn mobiele telefoon vul ik mijn gegevens in en maak ik een pincode aan. De app werkt dus alleen na ontgrendeling met deze code. Ik zie dat de app direct alle geregistreerde tandartsen uit mijn contactenlijst importeert. Voor gebruik moet ik wel eerst bewijzen dat ik medicus (tandarts) ben door naast mijn gegevens ook mijn BIG-registratie in te vullen. Op dezelfde dag krijg ik al een verzoek van Siilo om een kopie van mijn identiteitsbewijs op te sturen, zodat ze kunnen verifiëren of ik daadwerkelijk de tandarts ben die ik beweer te zijn. Ik word tot mijn vreugde geaccepteerd. Ik kan nu veilig met collega’s over patiënten overleggen. Voor verzending vraagt Siilo wel of ik alle patiëntgegevens van de (röntgen)- foto heb verwijderd. Gelukkig bezit de app een handige blurfunctie waarmee bijvoorbeeld de patiëntnaam makkelijk onleesbaar kan worden gemaakt. Een collega naar wie ik een berichtje stuurde, komt al snel met een goed behandeladvies. U denkt: wat handig, wat kost het? Helemaal niets, de app is gratis.’ (Irfan Abas)

Meer informatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.