Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG behandelt eerste kankerpatiënt met stamcellen uit eigen speekselklier

Diederik Wieman
Het UMCG heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een kankerpatiënt met een tumor in het hoofdhalsgebied behandeld met stamcellen uit zijn eigen speekselklier. Dit moet ervoor zorgen dat zijn speekselklieren na de behandeling weer werken. Hoogleraar Rob Coppes werd over dit onderwerp precies een jaar geleden al geïnterviewd door TP Magazine.
Radioloog Jeroen Vister spuit de cellen in bij patiënt Kasper van den Noort. (Foto: UMCG)

Na vele jaren onderzoek kreeg Kasper van den Noort (43) donderdag 15 december als eerste in Nederland via een injectie zijn eigen cellen uit gekweekte minispeekselkliertjes (organoïden) terug. Bij Van den Noort werd eerder dit jaar een tongtumor gevonden. Hij werd hieraan in het UMCG geopereerd. Daarbij werd ook een stuk van zijn speekselklieren verwijderd. ‘In het laboratorium hebben we de stamcellen hieruit opgekweekt’, vertelt UMCG-hoogleraar Radiotherapie Rob Coppes. ‘Deze vormen speekselklierorganoïden die we kunnen vermenigvuldigen. Na de bestraling geven we cellen uit deze organoïden terug.’ De studie dient als een “proof of principle” dat een dergelijke behandeling haalbaar en veilig is. ‘Als we een positief effect vinden zullen we in een vervolgstudie patiënten met andere tumorlocaties behandelen die ook risico lopen op het krijgen van een droge mond na radiotherapie. Tevens zou bij succes de zogenaamde organoïdentechnologie ook van toepassing kunnen zijn bij andere weefsels.’ Kijk hier voor het persbericht van het UMCG of lees hier het interview dat Hans van der Wielen voor TP Magazine met Rob Coppes had.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.