Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag Poll | Voor botox en fillers kun je ook naar de tandarts

Cosmetische ingrepen groeien in populariteit, zo ook het aantal aanbieders van botox en fillers. Lippen worden vergroot, rimpels gladgestreken. Cosmetisch arts Robert Schoemacher sprak in de Volkskrant zijn zorgen uit over het ‘gif’ dat jongvolwassenen inspuiten en over ‘botoxleveranciers’: “Tegenwoordig mogen tandartsen botox zetten, terwijl ze daar niet eens voor gestudeerd hebben.” Wat vindt u hiervan?
Der Deutsche Dermatologe 1405 hautnah Dermatologie 3/2016 © Sven Bähren / fotolia.com Usage: Online (20190508) *** Local Caption *** © Sven Bähren / Fotolia

Poll | We hebben de resultaten van de poll voor u op een rij gezet

1. Tandartsen zijn door hun opleiding zeer goed in staat om botox en fillers toe te dienen in het hoofd-/halsgebied
Mee eens 42%
Mee oneens 58%

 

2. De bevoegdheid van de tandarts zou moeten zijn:
Het uitvoeren van alleen tandheelkundige ingrepen in het hoofd-/halsgebied 58%
Het uitvoeren van tandheelkundige én cosmetische ingrepen in het hoofd-/halsgebied 42%

 

3. Zou u lipfillers en spierverslappers bij de patiënt willen inspuiten voor cosmetische doeleinden?
Ja 27%
Nee 73%

 

4. Zou u op verzoek van de patiënt botox willen toepassen bij hangende oogleden?
Ja 11%
Nee 89%

 

5. Past u botox-/fillerinjecties toe in uw eigen tandartsenpraktijk vanuit een tandheelkundig doel?
Nooit 80%
Soms 13%
Regelmatig 7%
Vaak 0%

 

6. Past u botox-/fillerinjecties toe in uw eigen tandartsenpraktijk vanuit een cosmetisch doel?
Nooit 85%
Soms 11%
Regelmatig 4%
Vaak 0%

(n = 55 – 20 juni 2019)

 

Uw collega’s lieten de volgende reacties achter:

 • Botox injecties bij parafuncties/CMD (tandheelkundig doel) vind ik het werkgebied van de tandarts. Cosmetisch vind ik niet direct het werkgebied van de tandarts.
 • Deze cosmetisch arts (niet-beschermde titel) spreekt uit broodnijd, mijns inziens. Je moet geen botox gebruiken of fillers indien je daar geen opleiding toe hebt gevolgd en je beperken tot hetgeen je bekwaam bent. Deze discussie doet mij ernstig denken aan het geneuzel met de orthodontisten. Bekwaam maakt bevoegd en zorg dat je afgedekt bent middels opleiding. Het kan mis gaan inderdaad maar dat kan ook bij een cosmetisch arts.
 • Het lijkt mij dat je als behandelaar geen ingrepen doet zonder adequate opleiding. Een tandarts met opleiding hierin zou mijn inziens dan prima in het hoofdhals gebied kunnen behandelen met bedoelde stoffen.
 • Schoenmaker hou je bij je leest zeg ik in deze.
 • Botox toepassen in geval van knarsers en klemmers lijkt me wel iets mits goed geïndiceerd en uitgevoerd door terzake kundigen.
 • Wensgeneeskunde zou überhaupt verboden moeten worden.
 • Botox en fillers mogen worden toegepast door tandartsen indien een goede opleiding daartoe is genoten. Ook cosmetisch maar alleen in het hoofd-hals gebied. Zowel bevoegd als bekwaam.
 • Bekwaam is bevoegd, als de tandarts zijn bekwaamheid kan aantonen is er geen probleem.
 • Zeer ongenuanceerde opmerking van Schoemacher met commerciële ondertoon!
 • Vraag 5 en 6, wij denker er wel over uiteraard na bijscholing.
 • Heeft niets met gezondheidszorg te maken.
 • We hebben een steeds groter wordend tandartsentekort. De verwachte aanvulling hiervan met behulp van tandartsen heeft zich anders ontwikkeld dan gedacht, zeer voorzichtig uitgedrukt. In plaats van dat we ons bezig houden met ons vak, beginnen we uit hobby en financieel gewin met flauwekul-behandelingen. Maatschappelijk onverdedigbaar. Steeds meer mensen hebben geen toegang meer toe goede tandheelkundige zorg omdat die simpelweg niet te krijgen is, maar je kunt wel terecht bij de tandarts om je lippen te laten opspuiten. Schande.
 • NIEMAND is van mening dat tandartsen louter op basis van hun tandheelkundige opleiding botox/fillers zouden mogen plaatsen. Ook de injectables tandartsen zelf niet.
 • Iedereen is van mening dat tandartsen, net zoals basis-artsen, aanvullende opleidingen gedaan moeten hebben om zich te bekwamen in dit vakgebied.
 • De vraagstelling zou moeten zijn: Tandartsen zijn gezien hun vooropleiding geschikt om zich te bekwamen in fillers/botox in hoofd-halsgebied.
 • Juist door de in de studie tandheelkunde opgebouwde kennis van hoofd-halsgebied maakt dat de tandarts bij uitstek geschikt is voor verdere bekwaming in dit vakgebied. Meer dan de basisarts!
 • Ik denk dat er tandartsen zijn die de bekwaamheid hebben maar vind niet dat tandartsen deze behandelingen moeten doen. Er is een tekort aan het ontstaan in capaciteit voor de echte tandheelkunde. Niet handig als we ons met Botox en fillers inlaten en de tandheelkunde aan hulpkrachten overlaten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.