Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Traumatic dental injuries in children

Tandheelkundig trauma komt in alle leeftijdsgroepen voor en hoewel je het risico kunt beperken, is bij kinderen trauma zeker niet altijd te voorkomen. Voor iedere tandarts vormt de behandeling van gebitsletsel een uitdaging, omdat hij/zij er niet regelmatig mee wordt geconfronteerd.
‘Traumatic dental injuries in children – A clinical guide to management and prevention’ is een compact, is een zeer praktisch, klinisch boek over preventie en behandeling van tandheelkundige trauma bij kinderen van alle leeftijden. Het boek heeft een duidelijke structuur, onderbouwd met wetenschappelijke artikelen, verhelderende illustraties en verwijzingen naar richtlijnen van de International Association for Dental Traumatology. Na een introductie waarin de epidemiologie en de incidentie in de verschillende leeftijdscategorieën aanbod komt, volgt de bespreking van risicofactoren, gedragsbeïnvloedingstechnieken en het gebruik van farmacologische ondersteuning. Diagnostiek wordt duidelijk beschreven aan de hand van onderzoek naar in- en uitwendig letsel, de medische anamnese en het gebruik van verschillende röntgenbeelden, zoals solo -opname, OPT en CBTC. De bespreking van een speciale traumakit met daarin alle benodigdheden die noodzakelijk zijn bij de behandeling van een tandheelkundig trauma is waardevol. Aansluitend op de duidelijke bespreking van kroon- wortelfracturen, luxaties en avulsie in de melkdentitie volgen ook die in het blijvende gebit, waarbij ieder hoofdstuk duidelijk onderverdeeld is in behandeladvies, follow-up, prognose, gevolgen, en gedragsbeïnvloeding tijdens de behandeling. Het boek sluit af met de bespreking van de gevolgen van trauma, behandelopties en het voorkomen van tandheelkundig trauma.
Na het lezen van dit boek kom ik tot de conclusie dat dit voor de beroepsgroep een echte aanrader is, doch met als kanttekening dat verschillende inzichten niet overeenkomen met de Nederlandse standaard, zoals het antibioticagebruik, het fixeren van kinderen in de stoel en de aanbevelingen van de KNMT ten aanzien van de tijden van spalken. Dat laatste kan zeker verwarrend werken. (D.L. Gambon)
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0042-9/MediaObjects/12496_2020_42_Fig4_HTML.jpg
Titel: Traumatic dental injuries in children – A clinical guide to management and prevention
Auteur: Rebecca L. Slayton en Elisabeth A. Palmer
Omvang: 178 pagina’s
ISBN: 978-3-030-25793-4
Prijs: € 141,50
Uitgever: Springer Verlag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.