Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transparante silicoon

Voor het maken van tijdelijke restauraties gebruiken we een mal van putty of silicoon, die beide het nadeel hebben dat ze niet doorzichtig zijn. Als we ter wille van meer controle doorzichtigheid wensen, kunnen we wel een dieptrekmal ‘laten’ maken, maar deze is vaak niet flexibel. Dat maakt het nogal eens lastig om de restauraties uit de mal te verwijderen.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0062-5/MediaObjects/12496_2019_62_Fig4_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0062-5/MediaObjects/12496_2019_62_Fig5_HTML.jpg

GC wil deze twee beperkingen verhelpen en dat hebben ze gedaan met het product Exaclear: een doorzichtig materiaal van vinylpolysiloxaan waarmee een transparante siliconenmal gemaakt kan worden die zowel stabiel, transparant als hard is.

Wat kun je ermee? Bijvoorbeeld gebruiken voor de composiet-injecteertechniek. Hierbij wordt vooraf een opwas van de te behandelen elementen vervaardigd. Met een lepel met Exaclear over deze opwas wordt een transparante afdruk gemaakt. Naar de incisale randen boor je injecteergaatjes. De mal wordt vervolgens over de te behandelen elementen geplaatst, door de injecteergaatjes spuit je het injecteerbare composiet, om dat vervolgens door de transparante mal te belichten. Met een totale lichttansmissie van 97,3% moet dat volgens de fabrikant goed kunnen. Deze techniek kan ook gebruikt worden voor glasvezelversterkte etsbruggen, of gewoon als mal voor de niet chemisch uithardende tijdelijke restauraties bij indirecte adhesieve tandheelkunde.

Meer informatie
www.​gceurope.​nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.