Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstig lengteverlies af te lezen aan kaakstructuur

Diederik Wieman
Informatie over de mandibulaire botstructuur kan helpen toekomstig lengteverlies van mensen te voorspellen. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek. De benodigde informatie kan worden verkregen uit röntgenfoto's, gemaakt tijdens routinematige tandheelkundige controles. Wanneer je lengteverlies kunt voorspellen, kun je ook tijdig beginnen met preventie, zo vinden de onderzoekers.
© PIC4U / stock.adobe.com

Ouderdom komt met gebreken, dat is helaas niet anders. Cognitieve problemen, hart- en vaatziekten, gehoorverlies en ook progressieve vervorming van het skelet zijn zo maar enkele aandoeningen die vaker voorkomen naarmate de leeftijd vordert. Onderzoek heeft oudere leeftijd ook in verband gebracht met lengteverlies, dat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De wetenschappers zijn daarom op zoek gegaan naar eenvoudige, praktische technieken waarmee skeletdegeneratie bij ouderen volwassen vroegtijdig kan worden geïdentificeerd. De toestand van de onderkaak lijkt daarvoor bij uitstek geschikt, zo blijkt uit het onderzoek. “Samenwerking tussen tandartsen en artsen bieden mogelijkheden voor het voorspellen van het toekomstig risico op lengteverlies”, aldus de onderzoekers. Lees hier het volledige onderzoek. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.