Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien vragen aan Teun Domburg, hoofdredacteur TandartsPraktijk (TP)

Per 1 januari 2019 heeft voormalig redactielid Teun Domburg voor een jaar het stokje van Hans van Pelt overgenomen als hoofdredacteur van TandartsPraktijk (TP). Aan Teun Domburg de uitdaging om samen met de redactieleden in 2019 weer interessante TP-nummers voor u te maken. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn nieuwe rol als hoofdredacteur.

Kunt u iets vertellen over uw opleiding en werk als tandarts? 
Ik heb mijn studie aan het ACTA gevolgd, van 1992-1998. Na diverse waarnemingen, onder andere in de praktijk van mijn vader, ben ik in 2000 met twee collega’s een maatschap begonnen in Ouddorp. Dat is intussen een grote praktijk waar eerlijke en degelijke algemene tandheelkunde samen met preventie voorop staan.

Hoe lang zit u in de redactie van TandartsPraktijk (TP), en wat waren uw beweegredenen om plaats te nemen in de TP-redactie?
Sinds begin 2015 zit ik in de redactie van TP. Hans van Pelt heeft mij destijds gevraagd. En omdat ‘taal’ mijn belangstelling heeft en ik het leuk vind iets naast mijn tandheelkundige werkzaamheden te doen, heb ik ingestemd.

Hoe ziet u uw rol als (interim) hoofdredacteur van TP?
Mijn rol als interim hoofdredacteur is vooral om TP op een goede manier in de lucht te houden. Een andere kandidaat moest onverwachts afhaken in november en omdat ik het niet over mijn hart kon krijgen dat TP stuurloos zou zijn heb ik besloten voor een jaar het hoofdredacteurschap te vervullen. Op deze manier hebben we een jaar de tijd om een nieuwe hoofdredacteur te zoeken.

Wat is volgens u het belang van het bijhouden van TP-artikelen voor de tandarts?
In TP worden (nieuwe) technieken, behandelingen en materialen besproken. Met die nieuwe kennis kan de algemeen practicus zichzelf verbeteren. De TP Kennistoetsen zorgen voor extra verdieping, en hiermee kan de tandarts accreditatiepunten behalen. Per goed afgeronde toets ontvangt de tandarts 1 punt, accreditatie: Q-keurmerk© en registratie: KRT.

Hoe ziet u de toekomst van de tandheelkunde en welke ontwikkelingen zullen naar verwachting impact hebben op de uitoefening van het vak tandarts?
Naast verdere digitalisering denk ik dat vooral het aandeel van de ketens in de tandheelkunde invloed zal hebben. De relatie patiënt-tandarts zal verdwijnen door veel verloop in het tandartsenbestand. Het soms massaal opkopen van praktijken in een dorp of regio zorgt voor weinig keuzemogelijkheid voor de patiënt en een monopoliepositie voor de keten. Tandartstekorten in de periferie zullen de toegang tot de tandheelkunde bemoeilijken.

Hoe ziet u de rol van TP (tijdschrift en website) binnen het tandheelkundig domein?
Het merk TP moet staan voor up-to-date en vernieuwende tandheelkunde voor de algemeen practicus. Dat kan via het tijdschrift, maar ook via  e-learnings, webinars en congressen. TP bestrijkt de gehele breedte van de tandheelkunde. Heel anders dus dan de verenigingen die zich vooral op een vakgebied richten.

Wat vindt u van de website tandartspraktijk.nl?
Op de website proberen we in toenemende mate video’s van behandelingen te laten zien die aan bod komen in het tijdschrift. Dat geeft een nóg duidelijker beeld van de behandelingen, en verkleint de stap om hiermee ook zelf aan de slag te gaan in de eigen praktijk.

Zijn er nog nieuwe ideeën voor 2019?
Zoals hierboven al genoemd willen we de artikelen in TP (nog) meer laten vergezellen van praktijkgerichte video’s.

Wordt er in 2019 nog een TP Congres georganiseerd?
Op 24 mei 2019 vindt het TP Congres Gebitsslijtage: diagnose, behandeling en prognose plaats in Rotterdam. Daarnaast wordt in het najaar ons jaarlijkse TP-congres georganiseerd. Reken maar op een breed georiënteerd congres.

Noem drie punten om een collega te overtuigen de nieuwe hoofdredacteur van TP te worden.
–  Je komt in een ontzettend enthousiaste en gepassioneerde redactie terecht.
–  Je werkt mee aan het best gewaardeerde tandheelkundige tijdschrift.
–  Je breidt je netwerk uit.


Gezocht: hoofdredacteur TP

Voor tijdschrift TandartsPraktijk zijn we op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Misschien bent u dat wel! Bekijk het Profiel.

Heeft u belangstelling? Mail uw reactie met cv naar Lucienne Bongers, uitgever bij BSL. Heeft u vragen over deze functie, neem dan contact op met Lucienne Bongers, tel. 06-13106590.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.