Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien vragen aan Erik-Jan Muts, videoredacteur tandartspraktijk.nl

Sinds de oprichting van tandartspraktijk.nl is Erik-Jan Muts, esthetisch en reconstructief tandarts en bestuurslid van de Dutch Academy of Esthetic Dentistry (DAED), betrokken bij de videoselectie op de website. Wij stelden Erik-Jan een aantal vragen over zijn nieuwe rol als videoredacteur.

Bekijk je zelf video’s van collega’s?
Jazeker, video’s zijn over het algemeen zeer leerzaam. Je ziet niet alleen het eindresultaat, maar ook hoe iemand tot dat eindresultaat is gekomen. Vaak kun je met een video hele praktische tips oppakken.

Waarvoor gebruik je zelf video’s en hoe zet je ze in?
In mijn lezingen maak ik af en toe gebruik van video. Daarnaast gebruiken we in de praktijk veel video om patiënten uitleg te geven over het verloop van behandelingen of het belang van verschillende behandelingen. Bijvoorbeeld: wat kan er gebeuren als ik iets niet doe?

Doe je ook iets met video richting je patiënten? Bijvoorbeeld ter informatie, instructie of preventie?
Voor voorlichting, instructies en behandelplanning (orthodontie en/of reconstructieve plannen) gebruiken we video’s. Verder werken we met video’s in de wachtkamer; deze hebben betrekking op voorlichting en uitleg van mogelijkheden in de praktijk.

Wat is de toegevoegde waarde van video’s op de website TandartsPraktijk?
Videobeelden kunnen veel meer informatie bevatten dan geschreven tekst en afbeeldingen/foto’s. Het is niet een kort moment dat is vastgelegd, maar de hele beweging wordt in kaart gebracht.

Welk doel hebben de video’s?
Door video’s op de juiste manier te gebruiken kunnen ze je leercurve vergroten en versnellen.

Maak je zelf ook video’s? 
Zelf heb ik enkele gedetailleerde klinische video’s gemaakt met de microscoop en wat instructiefilmpjes met betrekking tot behandelplanning.

Hoe is over het algemeen de kwaliteit van de video’s voor tandartsen op kanalen als YouTube?
De kwaliteit is redelijk goed, maar de beste video’s worden vaak niet direct op YouTube gezet.

Wat is je favoriete video die jouw collega’s beslist moeten zien?
Dat is een webinar van Dawson Academy: Why Porcelain Chips & Breaks >>

Zijn er onderwerpen/thema’s die je (nog) mist op de website TandartsPraktijk en graag wil ontvangen van collega-tandartsen?
Met name op het gebied van de endodontologie, kindertandheelkunde en implantologie mis ik nog wel het een en ander. Maar daar gaan we natuurlijk mee aan de slag! Video-input op ieder vlak is overigens van harte welkom!

Hoe/waarop selecteer je?
Wat kan ik leren van de video? Is het een duidelijke video met een specifieke techniek en/of boodschap? Betreft het iets dat wellicht nog niet algemeen bekend is?

Aanleveren video’s
Heeft u zelf een video gemaakt tijdens een behandeling, of heeft u een interessante video gezien op een website?
Mail de video en/of link ter beoordeling naar videoredactie TandartsPraktijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.