Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMT: ‘Stop met de numerus fixus om tekort aan tandartsen op te lossen’

De beroepsvereniging voor tandartsen, de KNMT, pleit voor meer tandartsen. Maar om de tekorten echt op te heffen zou de numerus fixus voor tandheelkunde afgeschaft moeten worden. Dat staat in een artikel in Trouw.

 

Al jaren is er een tekort aan Nederlandse tandartsen. Volgens de beroepsvereniging KNMT werken er dit jaar 9.726 tandartsen: één tandarts per 1.820 Nederlanders.

Tandartsen uit het buitenland

Sinds 2003 zijn er meer dan 2.000 tandartsen bijgekomen, terwijl de bevolking in die tijd met een half miljoen groeide. Maar de aanwas komt vooral van buitenlandse universiteiten. In 2003 was 5% van de tandartsen in het buitenland opgeleid, en inmiddels is dat zelfs 20 procent. Verreweg de meeste tandartsen komen uit andere EU-landen.

Numerus fixus

Slechts drie universiteiten in Nederland bieden een opleiding tandheelkunde aan: Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Dit jaar hebben ze 259 plaatsen beschikbaar terwijl jaarlijks zo’n 300 tandartsen met pensioen gaan. De KNMT pleit voor verhoging van de numerus fixus naar 359 (Trouw, 4 mei). Dat lijkt een goede stap zijn, maar als de bevolking verder groeit, hebben we over een aantal jaar weer dezelfde discussie.

Kunstmatig laag gehouden

De numerus fixus is een vorm van kartel die al decennia met instemming en inspraak van tandartsen wordt gehanteerd en waar tandartsen profijt van hebben. Het aanbod wordt kunstmatig laag gehouden, terwijl de vraag weinig elastisch is.

De KNMT pleit dan ook niet voor een structurele oplossing, bijvoorbeeld het opheffen van de numerus fixus. Universiteiten kunnen zelf hun capaciteit vaststellen. Dat doen ze ook voor populaire studies als criminologie, psychologie, rechten en kunstmatige intelligentie. Waarom zou voor tandheelkunde een landelijk maximum moeten gelden?

Onder druk van de lage numerus fixus zijn in Amsterdam twee studies tandheelkunde samengevoegd terwijl de Universiteit Utrecht helemaal is opgehouden met het opleiden van tandartsen. Het is dus niet heel geloofwaardig dat de universiteiten het aantal studenten niet zouden aankunnen zonder een ingesteld plafond.

Een tweede argument voor de numerus fixus, dat anders een overschot aan tandartsen ontstaat, is nog minder overtuigend. De overheid stelt namelijk de tarieven in de mondzorg vast, waardoor van concurrentie geen sprake is. Tandartsen hoeven niet te vrezen voor lagere inkomsten.

Mocht er zonder numerus fixus toch een overschot aan tandartsen ontstaan, dan is er altijd nog Europa. Denemarken heeft ook een tekort aan tandartsen en daar verdient de gemiddelde tandarts bijna twee keer zoveel als in Nederland.

Bron: Trouw
Beeld: © AleksandarGeorgiev / Getty Images / iStock

Lees ook:
Brandbrief aan ministerie: er zijn veel te weinig tandartsen (Trouw)
Vergroot de groep die jaarlijks aan studie tandheelkunde mag beginnen, zo luidt het verzoek van tandartsen aan de overheid.


Tip

Mondzorg Cijfers & Trends 2021

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.