Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal geïsoleerd? Meer kans op verlies tanden en kiezen

Diederik Wieman
Uit onderzoek van de New York University onder Chinese ouderen, blijkt een verband tussen het verlies van tanden en kiezen en sociaal isolement. Ouderen met weinig sociale contacten hebben meer kans om hun tanden en kiezen te verliezen dan ouderen die meer sociale interacties hebben.
Premium

Eenzaamheid is een groeiend probleem, met name onder ouderen. Volgens de World Health Organization (WHO) zijn in sommige landen, waaronder de VS en China, een op de drie ouderen eenzaam of sociaal geïsoleerd. Dit gebrek aan contacten en sociale interactie wordt door wetenschappers al gekoppeld aan een slechtere algemene gezondheid. Sociaal geïsoleerde mensen leven korter en het is ook een voorspeller voor hartziekten, mentale stoornissen en cognitieve achteruitgang. Het onderzoek van de NYU voegt daar nu dus ook uitval van tanden en kiezen aan toe, zo blijkt uit een wetenschappelijke publicatie in Community Dentistry and Oral Epidemiology. In China hebben ouderen tussen de 65 en 77 jaar gemiddeld minder dan 23 tanden en kiezen. 4.5% van deze leeftijdsgroep heeft zelfs helemaal geen gebit meer. De relatie tussen uitval en sociaal isolement werd aangetoond in een Longitudinaal onderzoek onder bijna 4.300 Chinese 65-plussers. De mate van sociale isolatie en eenzaamheid werd onderzocht en de hoeveelheid tanden en kiezen die de deelnemers in de zevenjarige onderzoeksperiode verloren. Meer dan een kwart van de populatie voelde zich sociaal geïsoleerd en nog eens 26,5% gaf aan eenzaam te zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met weinig sociale interacties gemiddeld 2.1 minder tanden en kiezen hadden en 1.4 keer meer kans maken op het verliezen van tanden en kiezen.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.