Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slijmcyste

Slijmcysten komen eigenlijk alleen maar op de onderlip, de mondbodem en een enkele maal onder de tongpunt voor. Een slijmcyste op de onderlip wordt een mucokèle genoemd. Bij voorkomen in de mondbodem (het gebied vooraan onder de tong) wordt gesproken van een ranula (kikkergezwel).

 

https://static-content.springer.com/image/chp%3A10.1007%2F978-90-368-0643-5_12/MediaObjects/978-90-368-0643-5_12_Fig1_HTML.jpg

 

Een cyste is een bolletje gevuld met vocht, in dit geval slijm. Waarom zo’n bolletje ontstaat, is niet geheel duidelijk. Vermoed wordt, dat het uitvoergangetje van een speekselkliertje verstopt is geraakt en dat daardoor het slijm zich ophoopt. Slijmcysten zijn meestal niet pijnlijk.

Slijmcysten verdwijnen niet uit zichzelf en dienen operatief te worden verwijderd. Meestal betreft het een relatief eenvoudige ingreep die onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Het verwijderde weefselstukje zal doorgaans naar de patholoog worden opgestuurd om aan de hand van het weefselonderzoek de diagnose te verifiëren.

Na verwijdering van een slijmcyste op de onderlip is eigenlijk altijd sprake van restloze genezing, die de onderlip niet ontsiert. Een enkele maal is er nog enige tijd sprake van verhoogde en soms verminderde gevoeligheid van het operatiewondje, maar dit herstelt zich vrijwel altijd weer binnen enkele dagen of weken. In een enkel geval ontstaat enige tijd na de operatieve verwijdering weer een nieuwe cyste; dit kan zich met name voordoen bij slijmcysten in de mondbodem.

Het alleen maar doorprikken van een slijmcyste is niet erg zinvol. De cyste zal binnen enkele dagen of weken weer terugkomen.


Tip

Mond- en kaakziekten – Een atlas voor de dagelijkse praktijk

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.