Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP over toekomst zorg: politiek gaat moeilijke keuzes uit de weg

Om de zorg in de toekomst goed en betaalbaar te houden moet de politiek moeilijke keuzes maken. In aanloop naar de verkiezingen worden deze keuzes echter vermeden. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in haar rapport ‘Kwesties voor het kiezen’.  

Het SCP schrijft dat in aanloop naar de verkiezingen mediadebatten en politieke retoriek de overhand krijgen, maar er te weinig wordt gereflecteerd: waar willen we naar toe als samenleving? In een analyse van de verkiezingsprogramma’s merkt het SCP op dat te veel politieke partijen moeilijke politieke keuzes vermijden. Ook gaan ze de grote vraagstukken over de toekomst van de zorg uit de weg. Het SCP waarschuwt voor de toenemende zorgdruk: door de vergrijzing en de uitbreiding van medische mogelijkheden is er steeds meer geld en menskracht nodig. Omdat de zorg een speciale plek heeft in de rijksbegroting, is de druk hier nog groter dan bij andere dossiers. De zorguitgaven groeien automatisch mee met het bruto binnenlands product. Dat betekent dat andere beleidsterreinen, zoals onderwijs of klimaat, door de hoge zorgkosten minder geld kunnen krijgen. “De groei van de zorg vormt daarmee een bedreiging voor overheidsuitgaven en uiteindelijk de brede welvaart”, schrijft het SCP. Het SCP vindt dat de politiek twee vraagstukken moeten oplossen. Het eerste vraagstuk is: welke zorg moet geboden worden, voor wie en door wie? Het tweede vraagstuk betreft de bekostigiging. Hoe moet je de zorg organiseren om de houdbaarheid op lange termijn te garanderen? Volgens het SCP gaat het hier om de vraag of de kostenverdeling anders moet, of de kosten beperkt moeten worden.

Het hele rapport ‘Kwesties voor het kiezen’ van het SCP is hier te downloaden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.