Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schotland voegt geen fluoride toe aan drinkwater 

Diederik Wieman
In veel Angelsaksische landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd om tandbederf te voorkomen. Ook in Engeland, Wales en Ierland is dat het geval. Schotland echter, volgt de wetgeving niet omdat de overheid van mening is dat alternatieve oplossingen beter haalbaar zijn. Colwyn Jones, hoogleraar tandheelkunde aan de universiteit van Glasgow, vindt dat Schotland alsnog moet starten met fluoridering van het drinkwater.   
Premium

Jones kwam erachter dat Schotland geen fluoride aan het drinkwater toevoegt, toen hij op de site van het Schotse waterbedrijf de kwaliteit van zijn lokale drinkwater bekeek. Uit de cijfers blijkt dat er alleen van nature in drinkwater voorkomend fluoride aanwezig is, minder dan 0,1 mg/l. ‘Dit zou met een factor negen moeten worden verhoogd om optimaal en effectief tandbederf te verminderen’, aldus Jones, die de Schotse overheid van actieve passiviteit beschuldigt. Op haar website legt nutsbedrijf Scotttish Water uit waarom er geen fluor wordt toegevoegd. ‘Het initiatief voor fluoridering van de watervoorziening ligt bij lokale NHS-gezondheidsraden’, aldus het waterbedrijf. Deze NHS-afdelingen moeten een lokaal referendum houden voordat ze bij Scottish Water een aanvraag voor fluoridering kunnen doen. ‘Het is aan de gezondheidsraad van de NHS om aan te tonen dat een aanzienlijke meerderheid voor het voorstel is.’ Daarnaast ziet het waterbedrijf ook praktische en logistieke problemen en vindt ze bovendien dat alternatieve oplossingen beter haalbaar zijn. Jones betoogt dat toevoeging essentieel is om tandbederf tegen te gaan bij kinderen, zeker omdat door toenemende sociaal-economische verschillen niet iedereen toegang heeft tot mondzorg, waaronder fluoridebehandeling. 

Nederland 

Waterfluoridering begon in de VS in 1945 en wordt momenteel in ongeveer 25 landen toegepast. In de VS krijgt nog steeds bijna driekwart van de bevolking gefluorideerd water, in Engeland worden meer dan zes miljoen mensen van gefluorideerd water voorzien. In Nederland werd vanaf 1953 fluoride aan het drinkwater toegevoegd met als hoogtepunt 1968, toen bij een kwart van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.