Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pyogeen granuloom

Een pyogeen granuloom is een onbegrepen, ontstekingsachtige zwelling van het mondslijmvlies. Vermoedelijk is het een sterke weefselreactie op kleine beschadiging van het mondslijmvlies. De afwijking is geheel onschuldig.De term “pyogeen granuloom” is een verouderde maar nog steeds gebruikte term en stamt uit de tijd, waarin werd gedacht dat pusvormende (pyogene) bacteriën de oorzaak waren van een hardnekkige, chronische ontstekingsreactie (granuloom). Een pyogeen granuloom kan op iedere plaats in de mond voorkomen en ontstaat meestal in enkele weken tijd als een gesteelde, soms pijnlijke zwelling. Deze kan, indien onbehandeld, centimeters groot worden.

Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, is weefselonderzoek vereist. Vaak kan bij de verwijdering van weefsel dat nodig is voor het onderzoek door de patholoog de gehele zwelling in eenmaal worden verwijderd en is geen tweede ingreep nodig. In zeldzame gevallen treedt op dezelfde plaats opnieuw een pyogeen granuloom op (recidief).

Bij vermoeden op het bestaan van een pyogeen granuloom moet de patiënt worden doorverwezen. Het is belangrijk om met zekerheid door middel van weefselonderzoek te laten vaststellen, dat er geen kwaadaardigheid in het spel is.


Tip

Mond- en kaakziekten – Een atlas voor de dagelijkse praktijk

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.