Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische aandoeningen vragen om specifieke mondzorgbegeleiding

Diederik Wieman
Mensen met ernstige psychische aandoeningen zoals bipolariteit of schizofrenie, hebben vaak grote moeite met de mondhygiëne en tandartsbezoek. Onder hen is onbehandeld tandbederf een van de grootste problemen. Vergeleken met mentaal gezonde mensen hebben zij hierdoor drie keer zoveel kans om hun tanden en kiezen te verliezen, stelt nieuw Amerikaans onderzoek.
Premium

De onderzoekers wijten dit voor een belangrijk deel aan het gebrek van zorgverleners die thuis zijn in zowel de mondzorg als mentale en fysieke gezondheidszorg. Het onderzoek laat zien dat ggz-zorgverleners grote invloed kunnen hebben op de mondgezondheid van psychiatrische patiënten en dat ook tandartsen baat hebben bij extra training waardoor ze meer zicht krijgen op behoeften van patiënten met een (ernstige) psychische aandoening. Tandartsen die zich op dit vlak laten bijscholen zijn beter in staat om tandzorg op maat te leveren.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.