Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prikaccident? Weet wat je moet doen

Diederik Wieman
Jaarlijks vinden er naar schatting tussen de 25.000 en 30.000 prikaccidenten plaats. Alhoewel driekwart daarvan plaatsvindt in zieken- en verpleeghuizen, lopen ook mondzorgverleners risico. Het RIVM analyseerde ruim 2000 gemelde incidenten en maakt daaruit op dat tussen de 3 en 6% plaatsvindt in de mondzorgpraktijk. Dit aantal zal in werkelijkheid hoger zijn omdat in het algemeen naar schatting slechts de helft van de prikaccidenten gemeld wordt.
Premium

Het begrip prikaccidenten omvat meer dan alleen ongelukjes met de injectiespuit. Ook snij-, bijt- en spatongelukken vallen onder de definitie. Voor de zorgverleners in kwestie vormen ze een potentieel gevaar voor overdracht van bloed overdraagbare infecties zoals hepatitis B, C en hiv. Vanwege de aanzienlijke risico’s zijn zorgverleners, en dus ook tandartsen, wettelijk verplicht om zichzelf en de medewerkers te beschermen tegen prikaccidenten. Zo is het verbonden om doppen op injectienaalden terug te zetten (recappen) en moeten er ontsmettings- en desinfectieprocedures aanwezig zijn. Lees hier aan welke regels ook de tandartspraktijk moet voldoen. Ook vaccinatie tegen Hepatitis-b (in de zorg vaak verplicht) kan een optie zijn, alhoewel het RIVM de risico’s op besmetting in de tandartspraktijk gering acht. Heeft er een prikaccident in de praktijk plaatsgevonden? Dan kun je hier de richtlijn prikaccidenten van het RIVM downloaden of hier de handige samenvattingskaart.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.