Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktische stralingshygiëne voor de mondzorg | TP keuze

Met de recente invoering van het ‘Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming’ is de regelgeving van de stralingsbescherming in de mondzorg gewijzigd. Vroeger was het ‘certificaat 5AM’ nodig voor de tandarts om als verantwoordelijke op te treden bij stralingstoepassing in de mondzorg.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0079-9/MediaObjects/12496_2020_79_Fig8_HTML.jpg

Tegenwoordig moet de tandarts de opleiding tot ‘toezichthoudend medewerker stralingsbescherming’ (TMS) hebben gevolgd. Deze uitgave behandelt de voorgeschreven lesstof voor de opleiding tot TMS ‘tandheelkunde basisniveau’.
In het boek komen in een logische opbouw de relevante aspecten van de natuurkunde, de radiobiologie, de beeldvorming en de regelgeving aan de orde. Uitgesproken sterk daarin is de overzichtelijkheid en actualiteit waarmee het toch wel complexe wettelijk kader van stralingsgebruik in de mondzorg wordt besproken. Ook worden de risico’s van de stralingstoepassing op een elegante wijze in hun perspectief geplaatst. Het boek is redactioneel goed verzorgd, met als enig kritiekpunt dat sommige afbeeldingen wat groter weergegeven hadden mogen worden.
Als het boek op het gebied van de meer inhoudelijke aspecten van de mondzorg terechtkomt zijn er wel aanmerkingen te maken. Bijvoorbeeld wordt de panoramaopname te veel kwaliteiten toegedicht bij de parodontale diagnostiek. De dosis van de solo-opname en dus van een volledige röntgenstatus wordt hoger weergegeven dan in de literatuur. Ook het effect van rechthoekige collimatie op de dosis wordt gelijkgesteld aan de oppervlaktereductie, terwijl deze reductie volgens de literatuur aanzienlijk groter is. De laatste A van ALADA wordt abusievelijk aan het woord achievable in plaats van aan acceptable toegeschreven.
Lastig is het dat er met weinig bronvermelding wordt gewerkt, zodat door de lezer onvoldoende op waarde geschat kan worden waar de evidence eindigt en de mening van de auteurs begint. Jammer is ook dat de orthodontische radiologie niet aan bod komt. Daar worden veel opnamen gemaakt van vooral jongeren, wat stralingshygiëne tot een nog belangrijker onderwerp maakt.
Al met al is dit boek een nuttig naslagwerk voor de technische achtergronden van de orale radiologie en voor de regelgeving. Met versterking van de tandheelkundige input en meer wetenschappelijke referenties op dat vlak, zou het de status van ‘het’ studieboek voor de TMS in onze sector kunnen krijgen.
(dr. Reinier Hoogeveen, tandarts, stralingsbeschermings-deskundige)

 

Titel: Praktische stralingshygiëne voor de mondzorg
Auteurs: J. van den Eijnde, L. van der Meulen, L. Roobol
Omvang: 198 pagina’s
ISBN: 9789491764400
Prijs: € 35,00
Uitgever: Syntax Media

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.