Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Percentage tandartspraktijken dat deel is van keten groeit

Volgens Arts en Accountant zette de groei van tandartsketens door in 2018. Het percentage tandartspraktijken dat deel uitmaakt van een keten was in 2014 4,7 procent, in 2017 was dat percentage 6,0 procent en in 2018 6,5 procent. Alexander Tolmeijer (Dentiva) schat op basis van eigen onderzoek het aantal praktijken dat aangesloten is bij een keten inmiddels al op 10 procent.

 

Volgens cijfers van brancheorganisatie KNMT telde Nederland in 2019 zo’n 4.800 tandartspraktijken, waarvan er in dat jaar zo’n 320 praktijken aangesloten waren bij een keten. Volgens schatting (Dentiva) ligt het aantal praktijken dat is aangesloten bij een keten inmiddels op ongeveer 350.

Ketens bieden verschillende behandelingen aan

Tandartsketens hebben vaker verschillende disciplines in huis. Bijna 25% van de ketenvestigingen hebben een mondhygiënist, een implantoloog of een tandtechnicus in huis. Van de praktijken die niet aan een keten verbonden zijn biedt 13 procent deze diensten aan. Ook hebben de ketens ruimere openingstijden dan de zelfstandige praktijken.

In 2014 was de gemiddelde praktijkgrootte 2,6 stoelen. Tandartsen die nu starten met een praktijk mikken vaak op twee tot zes stoelen met een duidelijke overweging van 4 stoelen. De ketens hebben meestal grotere praktijken (vier en meer).

Top 3

Uit de actuele cijfers van meer dan 5.000 tandartspraktijken in Nederland komt Arts en Accountant tot de onderstaande top drie:

1. Curaeos              150 vestigingen
2. Dentalclinics          81 vestigingen
3. Kies Mondzorg       14 vestigingen
4. Fresh tandartsen    12 vestigingen
5. RDW tandartsen       8 vestigingen

Aandeel grote investeerders

Tandartsketens zijn vaak in handen van investeerders. Zij hanteren een groeistrategie en kopen steeds meer praktijken op. Tandartsen treden in dienst van de keten en werken vaak op meer dan één locatie om zo efficiënter ingezet te kunnen worden. Uit de gegevens van www.tandarts.nl blijkt dat ook het aantal tandartsketens met meer dan vier vestigingen blijft stijgen. In 2014 waren er nog maar acht tandartsketens met meer dan vier vestigingen, in 2017 waren er vijftien ketens en in 2014 telden en in 2018 zijn er al achttien ketens.

Volgens www.tandarts.nl is het de verwachting dat de ketenvorming de komende jaren door zal zetten. Veel tandartsen gaan binnenkort met pensioen. Doordat de ketens de tandartspraktijken overnemen van tandartsen die met pensioen gaan, blijft de continuïteit in de mondzorg gewaarborgd”, aldus

Bron: Arts en Accountant
Beeld: Fotolia

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.