Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parodontitis van invloed op progressie COPD 

Diederik Wieman
Chinees onderzoek legt een verband tussen (ernstige parodontitis) en de progressie van chronische obstructieve longziekten (COPD). 
© libre de droit / Getty Images / iStock

De bacterie Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) wordt al langer geassocieerd met parodontitis. Onderzoekers van de Sichuan Universiteit hebben nu aangetoond dat dezelfde bacterie ook de progressie van COPD kan versnellen. Ze kwamen tot die conclusie door muizen met COPD te infecteren met P. gingivalis. De geïnfecteerde muizen werden vergeleken met soortgenoten die alleen COPD hadden. Daaruit kwam naar voren dat de COPD-klachten bij de eerste groep muizen sneller verergerde. In een ander experiment werden muizen oraal blootgesteld aan P. gingivalis. De onderzoekers toonden aan dat de bacteriën vervolgens het longweefsel infecteerden. Uit verdere waarnemingen blijkt dat parodontitis de immuuncellen in het longweefsel beïnvloeden. Het onderzoek is via deze link te lezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.