Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parodontitis signaleren met AI

Diederik Wieman
Een nieuw ontwikkeld deep learning-algoritme, een vorm van artificial intelligence (AI), kan parodontitis ontdekken op basis van bestaande 2D bitewing röntgenfoto's. Volgens de onderzoekers kan AI parodontitis in een zeer vroeg stadium vaststellen, onzichtbare progressie blootleggen en patiënten beschermen tegen straling, omdat er minder vaak röntgenfoto's gemaakt hoeven worden.
Premium

De Eskisehir Osmangazi University in Turkije voerde het onderzoek uit en onderzocht 434 bitewing-röntgenfoto’s van patiënten met parodontitis. De foto’s werden met AI ‘bekeken’ en daarna ook door een ervaren specialist beoordeeld. AI identificeerde 859 gevallen van alveolair botverlies, 2.215 gevallen van horizontaal botverlies, 340 gevallen van verticaal botverlies, 108 furcatie defecten en 508 gevallen van tandsteen. De studie laat zien dat AI in staat is om veel informatie te halen uit bestaande 2-D beelden en kan helpen bij het diagnosticeren van parodontitis. Volgens de onderzoekers gaat AI mondzorgprofessionals helpen om aandoeningen eerder te diagnosticeren en te behandelen. Niet alleen als het om parodontitis gaat, want andere studies tonen aan dat AI ook cariës, wortelfracturen en apicale laesies kan detecteren. Meer weten? Klik dan hier. 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.