Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: zo pak je angst voor de tandarts aan

Bert Bukman
Ongeveer de helft van de volwassenen heeft 'een beetje' angst voor de tandarts, en een op de tien is zelfs 'erg bang'. Het behandelen van deze angst in de kinderjaren is effectief en leidt op latere leeftijd tot meer regelmatige tandheelkundige onderzoeken.
angst voor de tandarts
© alphaspirit / Fotolia

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oulu in Finland. De onderzoekers volgden patiënten van een lokale gespecialiseerde kliniek voor patiënten met angst voor de tandarts. In deze kliniek krijgen patiënten hulp bij hun angst als onderdeel van een uitgebreide behandeling.

De studie betrof de langetermijneffecten over een periode van tien jaar. Aan het onderzoek namen in totaal 152 patiënten deel.

Angst voor de tandarts

Hoofdonderzoeker Taina Kankaala geeft aan dat het laagdrempelig behandelen van angst voor de tandarts in combinatie met tandheelkundige zorg nog maar beperkt is onderzocht. Het is volgens haar de eerste keer dat een onderzoek naar langetermijneffecten verschijnt.

Uit het onderzoek blijkt dat het behandelen van kinderen tussen de 2 en 10 jaar het meest effectief is. De behandeling van deze jonge kinderen gaat gepaard met een significant hoger aantal tandheelkundige onderzoeken op latere leeftijd. Dit in vergelijking met de behandeling van oudere angstige patiënten.

Succesvolle behandeling

‘Het was verrassend hoe goed degenen die met succes werden behandeld in de angstkliniek later omgingen met tandheelkundige zorg,’ aldus onderzoeker Kankaala.

Volgens een eerder onderzoek van Kankaala’s team worden tot zeven op de tien patiënten met succes behandeld in de angstkliniek. Dit betekent dat patiënten met angst voor de tandarts na enige tijd overstappen naar de reguliere mondzorg. Een nieuwe verwijzing naar de angstkliniek is dan niet meer nodig.

Bespreken met de patiënt

Volgens Kankaala moeten behandelaars de angst voor de tandarts met de patiënt bespreken. Vooral als de patiënt afspraken afzegt, helemaal niet naar de tandarts komt of herhaaldelijk een spoedbehandeling nodig heeft vanwege pijn.

‘Angstige patiënten kunnen een uitdaging zijn en hun behandeling kan belastend zijn voor mondzorgprofessionals,’ aldus Kankaala. ‘Als je niet ingrijpt zal de angst voor de tandarts meestal niet afnemen naarmate het kind ouder wordt. Passende individuele behandeling van angst voor de tandarts is niet alleen gunstig voor de patiënt, maar ook voor het zorgpersoneel. En het vermindert de kosten van behandeling voor alle partijen op de lange termijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.