Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa adviseert vrije tarieven cosmetische mondzorg

Diederik Wieman
Komend jaar kunnen bij wijze van experiment de tarieven voor het plaatsen van facings en het uitwendig bleken van tanden worden vrijgegeven. Dit blijkt uit het ‘Advies cosmetische mondzorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de NZa geeft het vrijgeven van de tarieven patiënten en mondzorgprofessionals meer mogelijkheden voor het esthetisch verfraaien van het gebit.
Premium

Volgens de NZa willen mondzorgprofessionals en de KNMT extra tariefruimte om cosmetische mondzorg kostendekkend te leveren. ‘Patiënten krijgen hierdoor meer mogelijkheden om in Nederland hun gezonde gebit te laten verfraaien. Ook is het een veilig alternatief voor patiënten die deze zorg nu vaak in het buitenland afnemen en daar het risico lopen op slecht uitgevoerde behandelingen’, aldus de NZa.  

Kanttekeningen

De NZa plaatst wel enkele kanttekeningen bij het experiment. Het gevaar bestaat dat mondzorgprofessionals zich door het vrijgeven van de tarieven gaan toeleggen op cosmetische behandelingen, waardoor de capaciteit van de reguliere mondzorg afneemt. ‘Een belangrijke randvoorwaarde is dat de reguliere mondzorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft’, aldus de NZa. Verder moet cosmetische mondzorg veilig en goed worden uitgevoerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hier toezicht op. Het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg (KCM) moet zekerheid bieden aan de toezichthouder zodat de kwaliteit en veiligheid van de zorg gewaarborgd wordt. Voordat tot vrijgeven kan worden overgegaan, is de beoordeling van de IGJ noodzakelijk dat het kwaliteitskader deze zekerheid. Ook moet er begrijpelijke consumentenvoorlichting komen over de kwaliteit en tarieven van cosmetische behandelingen.

Reacties

Niet iedereen is positief over het voorstel van de NZa, blijkt uit de reacties op LinkedIn. Zo wordt het argument dat consumenten hierdoor minder snel naar het buitenland gaan voor een cosmetische behandeling onderuitgehaald. Tandarts-implantoloog Maarten Boogaard: ‘Gaan patiënten daar niet heen omdat het goedkoper is? Dus vrije tarieven maken het goedkoper in Nederland? We mogen al

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.