Volgens de NZa willen mondzorgprofessionals en de KNMT extra tariefruimte om cosmetische mondzorg kostendekkend te leveren. ‘Patiënten krijgen hierdoor meer mogelijkheden om in Nederland hun gezonde gebit te laten verfraaien. Ook is het een veilig alternatief voor patiënten die deze zorg nu vaak in het buitenland afnemen en daar het risico lopen op slecht uitgevoerde behandelingen’, aldus de NZa.
Kanttekeningen
De NZa plaatst wel enkele kanttekeningen bij het experiment. Het gevaar bestaat dat mondzorgprofessionals zich door het vrijgeven van de tarieven gaan toeleggen op cosmetische behandelingen, waardoor de capaciteit van de reguliere mondzorg afneemt. ‘Een belangrijke randvoorwaarde is dat de reguliere mondzorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft’, aldus de NZa. Verder moet cosmetische mondzorg veilig en goed worden uitgevoerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hier toezicht op. Het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg (KCM) moet zekerheid bieden aan de toezichthouder zodat de kwaliteit en veiligheid van de zorg gewaarborgd wordt. Voordat tot vrijgeven kan worden overgegaan, is de beoordeling van de IGJ noodzakelijk dat het kwaliteitskader deze zekerheid. Ook moet er begrijpelijke consumentenvoorlichting komen over de kwaliteit en tarieven van cosmetische behandelingen.
Reacties
Niet iedereen is positief over het voorstel van de NZa, blijkt uit de reacties op LinkedIn. Zo wordt het argument dat consumenten hierdoor minder snel naar het buitenland gaan voor een cosmetische behandeling onderuitgehaald. Tandarts-implantoloog Maarten Boogaard: ‘Gaan patiënten daar niet heen omdat het goedkoper is? Dus vrije tarieven maken het goedkoper in Nederland? We mogen al