Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe coating overtreft hardheid natuurlijk tandglazuur

Diederik Wieman
Wetenschappers uit Rusland en Egypte hebben een synthetische coating ontwikkeld die de hardheid van natuurlijk tandglazuur overtreft.    
Premium

De nieuw ontwikkelde tandheelkundige coating gebruikt hydroxyapatiet als uitgangspunt. Deze verbinding is de primaire component in botweefsel en gemineraliseerde weefsels bij mens en dier. De onderzoekers hebben het hydroxyapatiet gedoteerd met een complex van aminozuren dat van nature helpt bij het herstel van bot- en spierstructuren. Het eindresultaat is een gemineraliseerde laag met eigenschappen die lijken op het hoofdbestanddeel van natuurlijk glazuur. De onderzoekers brachten het materiaal aan op gezonde tanden om te zien hoe het zich bindt aan echt tandweefsel. De gemineraliseerde laag bleek tussen de 300 en 500 nanometer dik te zijn, met een nano kristalstructuur die overeenkomt met het natuurlijk glazuur. Het team ontdekte dat de nieuwe coating sterker en harder is dan natuurlijk glazuur. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Engineering. Lees meer op de site van de Ural Federal University. 

Eerder schreef TandartsPraktijk ook al over ontwikkelingen op het gebied herstel van natuurlijk glazuur. Onderzoekers van de KU Leuven en Universiteit Hasselt maken dat in de toekomst wellicht mogelijk. Zij zijn er in geslaagd om van tand-stamcellen ameloblasten te maken, die op hun beurt glazuurcomponenten produceren.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.