Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw onderzoek bevestigt dat vapen niet goed is voor de mondgezondheid

Diederik Wieman
Gebruikers van elektronische sigaretten (vapers) hebben een uniek oraal microbioom dat minder gezond is dan dat van niet-rokers. Het microbioom is echter wel potentieel gezonder dan dat van sigarettenrokers. Dit blijk uit Amerikaans onderzoek onder 84 rokers, vapers en niet-rokers met parodontitis.
Premium

Het roken van sigaretten is een bekende risicofactor voor de mondgezondheid, maar er is minder bekend over de (met name) langetermijnimpact van e-sigaretten. Uit het onderzoek van het New York University College of Dentistry blijkt dat ook e-sigaretten en de chemicaliën die ze bevatten het orale microbioom veranderen en de balans van bacteriën verstoren. De onderzoekers bestudeerden de mondgezondheid van 84 volwassenen (sigarettenrokers, vapers en niet-rokers) met tandvleesaandoeningen. Ook werden stalen van de tandplaque genomen om de aanwezige bacteriën te analyseren. Het bacteriële profiel van vapers vertoont meer overeenkomsten met dat van sigarettenrokers dan niet-rokers. Verschillende andere orale bacteriën die geassocieerd worden met tandvleesaandoeningen (onder meer fusobacterium en bacteroidales), waren vooral dominant bij gebruikers van e-sigaretten. Lees hier het hele onderzoek.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.