Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Natuurlijk herstel tandglazuur stapje dichterbij 

Diederik Wieman
Beschadigd tandglazuur herstelt zich helaas niet vanzelf. Maar onderzoekers van de KU Leuven en Universiteit Hasselt maken dat in de toekomst wellicht toch mogelijk. Zij zijn er in geslaagd om van tand-stamcellen ameloblasten te maken, die op hun beurt glazuurcomponenten produceren.
Premium

Volgens de onderzoekers is er over de menselijke tand nog relatief weinig bekend. Een belangrijke reden voor het kennishiaat is het feit dat menselijke tand-stamcellen, in tegenstelling tot die van knaagdieren, moeilijk in het laboratorium te kweken zijn. Het lukte de onderzoekers echter om een 3D-onderzoeksmodel te maken op basis van stamcellen uit het dentaal follikel, een vliesje dat rond menselijke tanden zit die nog niet zijn doorgekomen. “In ons nieuwe model zijn we er in geslaagd om van tand-stamcellen ameloblasten te maken die op hun beurt glazuurcomponenten produceren”, zegt onderzoeker Lara Hemeryck op de website van KU Leuven. “In de toekomst zouden deze cellen gebruikt kunnen worden om tandglazuur op een natuurlijke manier te herstellen.” Het 3D-celmodel kan ook toepassingen hebben in andere sectoren. Zo zou het de voedingsindustrie kunnen helpen bij onderzoek naar het effect van bepaalde voedingsmiddelen op tandglazuur, of producenten van tandpasta om de bescherming en verzorging te optimaliseren. Verder kan het nieuwe onderzoeksmodel ook gebruikt worden om inzichten te verwerven in het ontstaan van bepaalde tandziekten. Onderzoeksleider professor Hugo Vankelecom: “Daarnaast willen we dit model combineren met andere types tand-stamcellen, om op die manier ook andere tandstructuren, en uiteindelijk een volledige biologische tand te ontwikkelen. Nu hebben we ons gefocust op ameloblasten, maar het is duidelijk dat ons nieuwe model verschillende mogelijkheden opent voor verder onderzoek en talloze toepassingen.” Lees hier het artikel op de site van KU Leuven of hier de wetenschappelijke publicatie die naar aanleiding van het onderzoek verscheen in Cellular and

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.