Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorgprofessionals met compassie

Diederik Wieman
Veel mensen hebben ernstige gebitsproblemen omdat zij de tandarts niet kunnen betalen. Daarom lanceerde Dokters van de Wereld begin april het netwerk van Mondzorgprofessionals met Compassie. Bij het Compassie Netwerk zijn 50 tandartspraktijken en individuele mondzorgprofessionals uit het hele land aangesloten. Zij committeren zich regelmatig gratis behandelingen uit te voeren.
Tandartspraktijk Voorburg is een van de 50 Compassie Netwerk leden. (Foto: doktersvandewereld.org)

Anders dan andere zorg in Nederland, is mondzorg ieders volledig eigen verantwoordelijkheid en komt mondzorg ook voor eigen rekening. Inmiddels mijden zeker 1,5 miljoen mensen in Nederland de tandarts vanwege de kosten, stelt Dokters van de Wereld. ‘Net als wij zien veel mondzorgprofessionals dat veel te veel mensen behandelingen mijden vanwege de kosten. Deze tandartsen en mondhygiënisten willen iets doen’, zegt directeur Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld. ‘De meeste aangesloten praktijken voerden al regelmatig gratis behandelingen uit. Door zich aan te sluiten bij het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld laten we met z’n allen zien dat er een landelijke oplossing nodig is voor al die mensen die mondzorg nodig hebben. De politiek moet gaan inzien dat dit zo niet langer kan.’ Elke mondzorgprofessional aangesloten bij Compassie Netwerk committeert zich om elk jaar minstens 10 mensen kosteloos te behandelen. Vaak zijn meerdere behandelingen per patiënt nodig. Praktijken werken samen met lokale hulporganisaties, zoals voedselbanken. Zij selecteren de patiënten die een behandeling nodig hebben maar dit niet kunnen betalen. Dokters van de Wereld ondersteunt de praktijken onder meer met een tegemoetkoming in de materiaalkosten. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.