Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorg Alliantie: quo vadis?

James Huddleston Slater
Cor van Loveren
Emeritus hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren en James Huddleston Slater sr. (gepensioneerd tandarts) reageren op de column van NvM-voorzitter Manon van Splunter uit Tandartspraktijk nr. 1 van dit jaar.
Cor van Loveren (l) en James Huddleston Slater sr.

In haar column ‘Hoge bijdragen die voor eigen rekening komen’ stelt Manon van Splunter dat de huidige mogelijkheden van bijzondere bijstand, betaalbare aanvullende verzekeringen en een aanvullend fonds om mensen met geldproblemen te helpen, het probleem oplossen dat tandheelkundige zorg niet voor iedereen toegankelijk is. De oplossing om mondzorg op te nemen in de basisverzekering wijst zij af met als argument dat dit alsnog zou leiden tot hoge eigen bijdrage en premieverhoging van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Wij willen daar toch een andere zienswijze tegenoverstellen.

Hoge drempel

De drempel om bij allerlei loketten te moeten aan  kloppen voor essentiële mondzorg lijkt ons veel te hoog voor de financieel kwetsbaren en een beschaafd land onwaardig. Men moet zich hierbij realiseren dat zo’n gang langs al die loketten niet éénmalig is, maar steeds herhaald moet worden als er weer een bezoek aan de mondzorgpraktijk gebracht is. Immers als professie dragen we uit dat regelmatig bezoek aan de mondzorgpraktijk nodig is voor essentieel (preventief) onderhoud. Hoeveel papierwerk, hoeveel wachttijd, hoeveel discussie met ambtenaren is er nodig om een (kleine) rekening vergoed te krijgen? Hoe vernederend is dit en wat zijn de gevolgen van een afwijzing? We raden iedereen aan de uitzending ‘Gezond kapitalisme’ terug te kijken van Sander Schimmelpenninck van 17 februari op NPO3. In het kader voegen we een kort transcript uit deze uitzending. Moet je dit (jaarlijks) meemaken voor essentiële zorg? Naast deze groep financieel kwetsbaren zullen veel mensen met een kleine beurs die zorgvuldig met hun geld omgaan dezelfde problemen ervaren, maar niet in aanmerking komen voor deze ‘lokettenoplossing’.

Duurder uit

Manon Splunter ziet een belangrijke rol voor de aanvullende verzekeringen. Maar als je kijkt wat het verschil is tussen premie en een eventuele uitkering, moet iedereen toch concluderen dat de aanvullende verzekering in ieder geval in zijn huidige vorm niet aantrekkelijk is: 179,40 euro premie voor maximaal 250 euro vergoeding (voorbeeld van de website van een willekeurige Ziektekostenverzekeraar). Dus als de rekening voor essentiële zorg onder de 179 euro per jaar blijft is de verzekerde altijd te duur uit. Voordeel voor de verzekerde is maximaal 70 euro. Voordeel hebben als verzekerde van de aanvullende verzekering is een tactisch spel waarbij de uitgaven voor mondzorg voor een aantal jaar gepland moeten zijn. Geen oplossing voor essentiële mondzorg.

“Overigens zijn wij van mening dat de beste verzekering nog altijd het juiste gebruik van  tandenborstel, interdentale reinigingsmiddelen en fluoridetandpasta is.”

Basisverzekering

Het is veel eenvoudiger om de echte essentiële (preventieve) mondzorg op te nemen in de basisverzekering, uitgesloten van het eigen risico of waarbij bijvoorbeeld het eigen risico pas ingaat na vergoeding van de essentiële zorg. Natuurlijk is dit betaalbaar, maar de geldstroom zal anders en met minder kosten lopen dan nu. Het zou de mondzorgalliantie sieren als zij verschillende modellen echt liet doorrekenen zodat de discussie over de kosten eindelijk eens op gegevens gebaseerd kan worden. Essentieel is ook zelfdiscipline van de professie om de basisverzekering aan te wenden voor essentiële en zinnige zorg (een begrip dat node gemist werd in de column) en niet te zien als een onuitputtelijke financiële grabbelton. De Mondzorgalliantie zou het voortouw moeten nemen in het definiëren van essentiële, zinnige zorg en bewaken dat de basisverzekering niet als financiële grabbelton wordt gebruikt.

In de column staat: ‘Een completer pakket van mondzorg moet leverbaar zijn’. De vraag is echter of dit completer pakket ook essentiële en zinnige zorg is. Completer pakket suggereert dat de toekomst van de mondzorg vooral  gezien wordt als een meer technische, meer geavanceerde en meer gespecialiseerde mondzorg met meer interventies. Moet er echt gestreefd worden naar zo’n alles omvattend pakket betaalbaar maken voor weinigen of moet er gestreefd worden naar een betaalbaar zinnig pakket voor iedereen? Mondzorg Alliantie: quo vadis?

Overigens zijn wij van mening dat de beste verzekering nog altijd het juiste gebruik van  tandenborstel, interdentale reinigingsmiddelen en fluoridetandpasta is.

Kort transcript uit het tv programma ‘Sander en de kloof’ van donderdag 17 februari

Geïnterviewde: Ik ben net naar die tandarts geweest. Dan krijg je extra rekeningen die je moet betalen. Mijn tand was gebroken. En iets meer dan een maand later nog een keer. Dat zijn twee rekeningen. Hoe ik dat ga betalen weet ik niet.

Sander: Het is de eigen bijdrage. Dus je moet 57 euro 28 betalen bovenop wat de verzekering vergoedt. Dit is dus bijna 60 euro, dit is dus eigenlijk tweemaal je maandelijkse budget. Dus als je zo’n rekening krijgt betekent dat twee maanden, ja paniek, geen eten, geen drinken

Wijkvrijwilliger: Dus dan krijg je deze rekening. Daarmee ga je naar wijkondersteuningsteam. Daar vraag je extra bijstand aan en dan kan je tot 1000 euro per jaar indienen en dan betalen hun die rekening voor je. Maar voordat dat betaald is ben al bij het wijkondersteuningsteam geweest, ben je al bij de tandarts geweest, ben je bij mij geweest, ben je bij Stroomopwaarts, de uitkeringsinstantie, en hebben 6 of 7 mensen aan deze rekening hun geld verdient.

Sander: Het wordt het allemaal opgehoogd enne

Wijkvrijwilliger: Het wordt het allemaal opgehoogd. Iedereen heeft ernaar gekeken en uiteindelijk wordt die gewoon betaald. Asjeblieft zeg. En dan vind je het gek dat als mensen dit krijgen dan niet meer…. Want je zal maar 3 kinderen hebben: de een valt van de trap moet door de ambulance opgehaald worden, de ander valt gaten in zijn knie, die moet gehecht worden. Noa ga er maar aan staan. Het gaat via zoveel schijven. Iedereen verdient er wat aan en jij zit met een bonkende hartkleppen hier op de bank af te wachten of asjeblieft een fonds dat voor je wil betalen. Want anders heb je weer een lening aan je broek en ga je weer in de schuld. En dat wilde je juist niet want je wilde je zoon een goede toekomst geven en je wilde zelf een goede toekomst opbouwen. Maar door dit soort geintjes gaat het je niet lukken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.