Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondwater met alcohol: veilig en effectief

Nog altijd zijn er bedenkingen bij het gebruik van mondwater met alcohol, zoals verstoring van de mondflora, droge mond en potentieel verhoogd risico op mondkanker.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0016-8/MediaObjects/12496_2017_16_Fig1_HTML.jpg

Langdurige klinische studies bevestigen evenwel de veiligheid van mondspoelingen. Regelmatig gebruik ervan leidt niet tot een verschuiving van het microbiële evenwicht ten gunste van pathogene kiemen of bacteriële resistentie. Ook verkleuringen van de gebitselementen, een droge mond of veranderingen van het mondslijmvlies worden niet vastgesteld. Mondspoelingen zoals Listerine beogen het effect van de mechanische plakcontrole te optimaliseren. De erin toegepaste etherische oliën zijn effectief. Voor patiënten die liever geen gebruik maken van alcoholhoudende mondspoelingen en voor kinderen vanaf 6 jaar heeft Listerine ook een alcoholvrije variant: Listerine Zero.

In de meest gebruikte Listerine vervult alcohol drie functies. Ten eerste brengt deze de vier etherische oliën, thymol, menthol, eucalyptol en methylsalicylaat, in een stabiele oplossing. Bovendien zorgt de alcohol ervoor dat de etherische oliën in de plak kunnen binnendringen en zo de biofilm kunnen oplossen. Ten slotte dient de alcohol als conserveringsmiddel om de mondspoeling te beschermen tegen aantasting door bacteriën.

Om cariës en parodontitis zo goed mogelijk te voorkomen, wordt voor de verbetering van de mondhygiëne thuis een profylaxe van drie stappen aanbevolen: tandenpoetsen, interdentale verzorging en gebruik van een mondspoeling met etherische oliën. Deze oliën dragen bij aan een effectieve bestrijding van bacteriën. Een mondspoeling helpt op deze manier bij het verminderen van tandplak.

Inl.: Johnson & Johnson Consumer
T: 00800-260 26 000
E: Consumer-nl@its.jnj.com
I: www.​listerine.​nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.