Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerdere vergrotingen in één loepbril | TP test

Van de beginjaren van deze eeuw kan ik me de teamfoto’s van tandartspraktijken nog goed herinneren: de collega’s samen op de foto in de lange witte jassen, van wie soms een collega een brilletje om de nek had hangen waar een paar loepjes in zaten.
Premium

Waarschijnlijk was dat de collega die de endodontische behandelingen uitvoerde, want een tandarts had toch zeker geen loep nodig om te boren en amalgaam te persen of een kroon op zijn plek te duwen? En een kaakchirurg had deze toch niet nodig om te snijden? In de afgelopen tien jaar zag ik dit beeld omslaan. Collega’s die jaren eerder riepen dat vergroting ‘totale onzin’ was, betrapte ik erop dat ze ineens een mooi loepje om de nek hadden. Inmiddels zijn de collega’s die met loepvergroting werken veruit in de meerderheid en heeft menige tandarts die geen endodontist is een microscoop in de behandelkamer hangen. Op menige beurs heb ik allerlei merken loepjes voorbij zien komen, vaak van lage kwaliteit, plastic brillen met een loepje erin of een totale hoofdbandconstructie waaraan twee loepjes zaten. Eén van de redenen van toename van het gebruik van de loepbrillen is mede de kwaliteit van de brillen die het bedrijf Examvision heeft gebracht: zeer nette, degelijke brillen van titanium met kleine loepjes. Deze zitten fijn, zijn erg licht en kwalitatief sterk.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0068-z/MediaObjects/12496_2020_68_Fig11_HTML.jpg

Afb. 1 Kepler Advanced
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0068-z/MediaObjects/12496_2020_68_Fig12_HTML.jpg

Afb. 2-4 Kepler Advanced 3.3-6.5, Galilean 2.8 en Kepler Kompact 5.7.

 

Mijn eerste loepbril, de Galilean 2.8, is nu bijna tien jaar oud en doet het nog prima zonder noemenswaardige slijtage. Aan een loep kleven eigenlijk maar twee nadelen: het werken zónder vergroting is lastig als je gewend bent mét te werken, en eigenlijk willen we almaar meer vergroting. Aan het eerste kan
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.