TandartsPraktijk nr. 3, 2022

  Tele-tandheelkunde Verantwoord of niet? | Alles kwijt. En dan? | Expats en Nederlanders in Dubai | Blauwe tanden | Adhesief is me lief deel I | Witte veranderingen van het tandvlees | TP Kennistoets 2022-3 MTA en het open foramen apicale

  Sander Loos

  Tele-tandheelkunde Verantwoord of niet?

  De pandemie heeft ons uit elkaar gedreven en zal blijvende gevolgen voor toekomstige evenementen hebben, zoals bijvoorbeeld congressen. We zijn de afgelopen twee jaar volkomen gewend geraakt aan online ontmoetingen.

  Getest door het TP-team

  Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.

  MTA en het open foramen apicale + TP Kennistoets

  Iedereen kent de volgende situatie: tijdens een endodontische behandeling valt op dat er geen apicale stop aanwezig is. Als vijl 25 dan zonder enige weerstand voorbij de gemeten werklengte gaat, is er sprake van een open apex. Wanneer je een open apex hebt, is een kanaalvulling met MTA in het apicale deel dé oplossing. Maar hoe pak je dat aan?

  Alles kwijt. En dan?

  Hoe krabbel je weer op als je door een calamiteit alles kwijt raakt? Twee tandartsen vertellen over de rampdag waarop ze hun praktijk verloren, over de nasleep én over de steun van buiten. ‘In zulke omstandigheden leer je je vrienden kennen, dat emotioneert me nog steeds.’

  Bekwaam en bevoegd (2)

  Verschillende beroepsgroepen, ook tandartsen, zijn bevoegd om voorbehouden handelingen te verrichten zolang de handelingen op hun eigen deskundigheidsgebied liggen. Artikel 21 van de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) is een bepaling waarin, niet verrassend, staat dat tot het gebied van deskundigheid van tandartsen het verrichten van handelingen op het gebied van de tandheelkunst wordt gerekend.

  Adhesief is me lief deel I

  Joost Roeters werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgeleid als ‘old school’ tandarts. Het accent binnen de restauratieve tandheelkunde lag toen nog op het werken met amalgaam en indirecte restauraties zoals gouden in- en onlays en kronen. In een serie artikelen voor TandartsPraktijk duikt Roeters in de ontwikkelingen van de adhesieve tandheelkunde van de afgelopen veertig jaar, de toepassingen en de toekomst van deze game-changer.

  Expats en Nederlanders in Dubai

  De Sky Clinic waar Evelien Zijp (35) werkt, bevindt zich op de 27e verdieping van een van de vele wolkenkrabbers van Dubai: met recht een ‘high end’ praktijk. De blinkend witte behandelkamer waar ze vaak werkt, biedt met grote vensters van vloer tot plafond een spectaculair uitzicht over de stad.

  Blauwe tanden

  Een oude Viking-koning met een aansprekende bijnaam, een kloosterzuster met onbetaalbare tandplak – DBDD daalt deze maand af naar de kleurrijke diepten van de Middeleeuwen. Aanstichter van deze leerzame expeditie: de ergernis over het rumoer van een boormachine.

  Lateraal opnamen

  In TP1 bespraken we de maximale occlusie. Nu volgen de lateraal opnamen. Niet heel erg gemakkelijk, omdat zowel links als rechts in een vergelijkbare hoek maar ook op dezelfde afstand gemaakt moeten worden. Daan van Oort geeft raad.

  De mooie handtekening van Farshid Sadeghi

  Als iets gemakkelijk wordt, is het saai, vindt tandartsendodontoloog Farshid Sadeghi van praktijk EndoHeemskerk. Een uitspraak die van toepassing is op zijn werk, maar ook op zijn fotografie. Want een bijzondere foto maken vraagt ook om concentratie en geduld.

  All-on-4 met dynamische navigatie

  Met behulp van intra-operatieve navigatie kunnen implantaten conform een eerder gemaakte 3D virtuele implantaatplanning in het kaakbot geplaatst worden, zonder gebruik te maken van een boormal. Deze techniek is met name geschikt voor directe plaatsing van meerdere implantaten na een totaalextractie ten behoeve van een implantaatgedragen vaste brug (all-on-4 techniek).

  Temporomandibulaire aandoeningen en hoofdpijn: twee pijnen, één gezicht

  Het proefschrift van Hedwig van der Meer geeft meer inzicht in de relatie tussen kaakklachten en hoofdpijn. Daarnaast heeft ze gekeken welke stappen het beste tijdens het diagnostisch en therapeutisch proces gezet konden worden bij deze klachten.

  Onder de blote hemel

  Dit is een tandartsenstoel als een kunstwerk, zo monumentaal als hij daar staat in die open, witte setting. Een stoel om van te kwijlen, een stoel ‘onder architectuur’. De contouren van hoogbouw uit het zakelijke segment zijn zichtbaar door al dat glas. Misschien is dit een tandartspraktijk in een business district. Maar als je eenmaal zit, heb je vooral een hagelwit vlak boven je.

  TP Kennistoets 2022-3 MTA en het open foramen apicale

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  KennisVRAAG MTA en het open foramen apicale TP Kennistoets 2022-3

  In TandartsPraktijk 3-2022 heeft u het artikel MTA en het open foramen apicale kunnen lezen.. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.

  TP Kennistoets 2022-5 Lichen planus

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  TP Kennistoets 2022-4 Mondbeschermers

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  Pdf TandartsPraktijk 3-2022

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 3-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.