TandartsPraktijk nr. 5, 2023

  De tandarts die met de noorderzon vertrok | Casus: Parodontitis stadium 4 | Kanttekeningen bij het gebruik van CBCT | Wijnand de Vries bevraagt Joost Roeters | Casus: Coronale resorptie van geretineerde, blijvende gebitselementen: wat te doen? | Thermisch gemodificeerd cementeren | TP Kennistoets 2023-5 over de Dahl-methode: Waarom werkt die soms niet?

  De generalist die een beetje weet en kan

  De tandarts 2.0 krijgt binnen afzienbare tijd tegelijk met de uitreiking van de bul een telefoonboek mee met contactgegevens van restauratieve tandartsen, pedodontologen, parodontologen, geriatrische tandartsen, endodontologen, implantologen, orthodontisten, slaaptandartsen, gnathologen, prosthetisten en al wat er nog meer bestaat aan specialisaties en differentiaties.

  Dát vertellen ze je niet

  Tot mijn verbazing spelen ook merken als Parodontax, Weleda en Kruidvat in op de behoefte van de fluorideweigeraar. Ik vind het fascinerend hoe dit soort mythes ontstaan. Als ik google naar fluoridevrije tandpasta, beland ik bij mijn favoriete gezondheidswappies van Leef Bewust Nederland.

  Met een klein glimlachje

  ‘Sisi und Ich’ heet de nieuwste film over de legendarische Oostenrijkse keizerin Elisabeth, bekend als Sissi (1837–1898). Sisi werd vooral na haar dood beroemd en inspireert tot op de dag van vandaag filmmakers.

  Coronale resorptie van geretineerde, blijvende gebitselementen; wat te doen?

  In het coronale deel van een niet-doorgebroken gebitselement kan zich coronale resorptie bevinden, zich uitend als een min of meer omschreven radiolucentie. De vraag is, wat de tandarts bij het aantreffen van een dergelijk fenomeen moet doen. Controleren of naar de MKA-chirurg verwijzen?

  Tekort

  Over het tandartsentekort wordt moord en brand geschreeuwd in tandartsenland, maar is er eigenlijk wel een tekort aan tandartsen of zijn er misschien wel te weinig praktijkhouders?

  Casus Wortelfracturen | CBCT en fracturen

  In nagenoeg alle artikelen en lezingen omtrent CBCT wordt er gesteld dat een radixfractuur meestal niet zichtbaar is op een CBCT. Daarnaast wordt dan opgemerkt dat een CBCT niet betrouwbaar is in het detecteren van radixfracturen. Dit is in principe juist, maar hiermee wordt de suggestie gewekt dat het maken van een CBCT niet zinvol zou zijn als er een verdenking van radixfractuur is.

  Casus Gebitsslijtage | Dahl-methode + TP Kennistoets

  De Dahl-methode is een vaak gebruikte methode om op een minimaal invasieve manier de lokale slijtage te verhelpen. Vaak worden alleen casussen getoond waarbij alles naar wens is verlopen. Het doel van dit artikel is enkele casussen kritisch te bekijken omdat de procedure niet zo is gelopen zoals gedacht.

  Ik geniet van het patiëntcontact

  Na haar opleiding startte Christina Psimma een praktijk in Griekenland in een gebied waar veel ouderen woonden. Dit legde de basis voor haar passie om juist voor deze patiëntengroep mondzorg te bieden. Al snel na haar komst naar Nederland legde ze zich daarom toe op de geriatrische tandheelkundige zorg.

  Casus Non-retentieve restauraties deel 3 | Thermisch gemodificeerd cementeren

  De verschuiving van retentieve restauraties naar non-retentieve restauraties, gecementeerd met gevorderde adhesieve tandheelkunde, zorgt voor veel veranderingen. Met name op het gebied van de restauratieve tandheelkunde. Verschillende onderzoeken en klinische ervaring tonen aan dat we veel complicaties kunnen voorkomen. Dit is deel drie van een trilogie over non-retentieve adhesief gecementeerde restauraties.

  De verdwenen tandarts

  Stelt u zich een patiënt voor, die aan de deur staat bij de tandartspraktijk, om daar te ontdekken dat de tandarts er, zonder dat er vooraf een woord over was gerept, vertrokken is. Dit is in het kort de aanleiding voor een tuchtklacht van de IGJ waarover het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam in juni 2019 besliste.

  Nieuws: Getest door de TP-redactie

  TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.

  Tandfee & tandgeld

  Over vroege verstandskiezen, oude sprookjes en een jeugd ‘aan de verkeerde kant van de molen’. DBDD draait losjes langs de geschiedenis van de tandenfee: wanneer kreeg zij vleugels? En wat betaalt ze in 2023 voor een melktand?

  ‘In Suriname wordt minder naar omzet gewerkt’

  Met gemiddeld één tandarts op 15.000 inwoners kunnen we wel stellen dat Suriname een tekort aan tandheelkundigen heeft. Toch ervaart Justin Karsodikromo weinig tijdsdruk. ‘Ik wil gewoon lekker mijn werk kunnen doen.’

  Casus Parodontitis stadium 4 | Een gecompliceerd stadium 3

  ‘Parodontitis stadia 3 en 4’ betekent eigenlijk dat de stadia 1 en 2 helaas niet of onvoldoende herkend en behandeld zijn. Stadium 4 wordt tegenwoordig - ook internationaal - gezien als een gecompliceerd stadium 3, waarbij een multidisciplinaire benadering nodig kan zijn. Bij de hier getoonde stadium 4 casus heb ik de vele tandheelkundige aspecten, de wens van de patiënte en haar financiële grenzen zo goed mogelijk op elkaar proberen af te stemmen.

  Tips & tricks van collega’s

  Als pas afgestudeerde tandarts weet je van veel dingen de belangrijkste zaken, maar van nog weinig veel. Maar waarom zou je in de loop der jaren zelf opnieuw het wiel gaan uitvinden als de kennis en kunde op bepaalde gebieden er is bij collega’s? In deze aflevering legt collega Wijnand de Vries, tandarts voor orthodontie, zijn vraag voor aan emeritus hoogleraar Joost Roeters.

  Schrijven met de boor

  In films en boeken is het beeld van tandartsen op z’n best niet heel prettig. Staat de beroepsgroep er in columns minder beroerd voor? Van Simon Carmiggelt tot Sylvia Witteman: een inventarisatie met – we verklappen het vast – een onverwachte uitkomst.

  TP Boekkeuze

  Twee boeken uitgelicht.

  TP Kennistoets 2023-5 De Dahl-methode

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  Pdf TandartsPraktijk 5-2023

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 5-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

  Tekort aan tandartsen is ook tekort van tandartsen

  Over het tekort aan tandartsen wordt moord en brand geschreeuwd. Maar volgens TP magazine columnist Jerry Baas is het tekort aan tandartsen vooral ook een tekort van tandartsen. Er is veel te weinig ambitie onder jonge tandartsen om een eigen praktijk te beginnen.