TandartsPraktijk nr. 4, 2023

    Fluor terug in het drinkwater? Alle voors en tegens | De oorzaken van falende endo’s | Nieuwe columnist Tijn Elferink over patiënttevredenheid | De lol van lesgeven | Casus Endodontologie: De oorzaken van mislukkingen | Non-retentieve restauraties deel 2 Preparatiedikte, interocclusale ruimte en materiaalkeuze | TP Kennistoets 2023-4 over fluoridering

    Bloemkolen

    Ik maak dus hele grote bloemkolen. Daar ben ik achter gekomen, doordat ik op social media steeds vaker geconfronteerd wordt met perfect ogende restauraties.

    Toch maar een intern onderzoek bij KNMT

    ‘Don’t shoot the messenger’, aldus William Shakespeare in Henry IV, Part II, uit eind zestiende eeuw. Binnen de KNMT kent duidelijk niet iedereen zijn klassiekers op zijn duimpje.

    De patiënttevredenheid omhoog

    De wachtkamer van mijn tandarts hangt vol Bob Ross-achtige schilderijen. Bossen, bergen en watervallen met veel Phthalo Green en burnt Sienna. Ross was een hype. De laatste maanden was Nederland in de ban van Johannes Vermeer. Niet eerder werden zo veel werken van de Delftse schilder samengebracht: 28. Schilderijen waarvoor je normaal gesproken naar Tokio of New York moet, waren te zien in de Philipsvleugel.

    TP boekkeuze

    In deze tijd lijkt de uitneembare partiële prothese te verdwijnen uit menige praktijk, of omdat het niet meer in extensie onderwezen wordt of omdat implantaten de plaats hebben ingenomen.

    Getest door de TP-redactie

    TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende producten en doen hiervan verslag.

    Geen perfect smile design

    Vermeers ‘Meisje met de Parel’ (zie TP nr. 3) is weer terug in het Mauritshuis en wordt daar welkom geheten door de ‘Lachende jongen’ van Frans Hals (1625) in de zaal ernaast.

    Het beste van twee werelden

    Over het tekort aan tandarts-docenten is al veel gezegd en geschreven, over de lol van het lesgeven veel minder. Twee tandarts-docenten uit twee generaties praten over hun keuze voor kennisoverdracht naast praktijkwerk: ‘Ik dacht: als ik tot mijn vijfenzestigste in deze ene kamer elke dag aan de stoel sta, blijf ik dit vak niet leuk vinden.’

    Was het besluit tot fluoridering juist?

    Vijftig jaar geleden moest de Hoge Raad beoordelen of het (besluit tot het) fluorideren van drinkwater door het Amsterdamse waterleidingbedrijf juridisch gezien juist was. Welke argumenten hebben de uitkomst bepaald? En wat was de aanloop daarnaartoe?

    ‘In Duitsland word je voor je prestatie beloond’

    We dénken wel dat wij Nederlanders heel anders zijn dan Duitsers, maar zo veel verschil is er niet tussen leven en werken in Nederland en Duitsland. Zeker niet als je twee stappen over de grens werkt, zoals Bertho Kleinsman en zijn twee jaar oudere broer Richard doen. Beiden volgden na hun studie vijf jaar een specialisatietraject esthetische tandheelkunde in een kliniek in Düsseldorf. Inmiddels is hun praktijk een gewilde werkplek voor alumni uit Duitsland en Nederland, onder wie Charlotte Kiewiet de Jonge.

    Behandelen van vergevorderde cariës

    Het proefschrift van Sune Demant belicht de complexe relatie tussen de voortschrijdende cariëslaesie en de respons van het pulpaweefsel en onderstreept het belang om het pulpa-dentinecomplex als een geïntegreerde eenheid te beschouwen.

    Criminele tandpasta

    Over een oude kwestie die verrassend nieuwe vragen oplevert – en antwoorden die we misschien liever niet hadden willen weten. DBDD waagt zich op het glibberige pad van de misdaad. Pas op voor de tandpastabom!

    De effecten van drinkwaterfluoridering op de omgeving

    In de jaren zestig werd er in Tiel en Culemborg aangetoond dat het toevoegen van fluoride aan drinkwater een vermindering van cariës tot gevolg had. Toen is ook besloten om het Nederlandse drinkwater te gaan fluorideren. In 1973 stopten we daarmee. Maar in vele buitenlanden gaat fluoridering door. Wat zijn de consequenties daarvan voor de natuur?

    Als een endo faalt

    Bij endodontie gaat niet alles altijd goed. Hoewel H.J. van Mill al jaren uitsluitend endodontische behandelingen doet, gaat ook in zijn handen weleens iets fout. In dit artikel passeren enkele gevallen de revue, waarbij Van Mill probeert aan te geven waaraan het falen van de endo te wijten is.

    Alle voors en tegens van waterfluoridering + TP Kennistoets

    In 1970 was circa 30 procent van de Nederlandse bevolking aangesloten op gefluorideerd drinkwater. Maar deze voorziening was niet onomstreden en er werden veel houdbare en niet-houdbare argumenten door voor- en tegenstanders naar voren gebracht. Een terug- en vooruitblik.

    Casus Non-retentieve restauraties deel 2 | Preparatiedikte, interocclusale ruimte en materiaalkeuze

    De verschuiving van retentieve restauraties naar non-retentieve restauraties, gecementeerd met gevorderde adhesieve tandheelkunde, zorgt voor veel veranderingen. Met name op het gebied van de restauratieve tandheelkunde. Verschillende onderzoeken en klinische ervaring tonen aan dat we veel complicaties kunnen voorkomen. Dit is deel twee van een trilogie over non-retentieve adhesief gecementeerde restauraties.

    Lees meer op TandartsPraktijk

    In het tijdschrift TandartsPraktijk worden voor de geïnteresseerde lezer onderaan een aantal artikelen suggesties gedaan voor meer artikelen over hetzelfde of een aanverwant onderwerp. Ofwel, lees (nog) meer op TandartsPraktijk.

    TP Kennistoets 2023-4 Alle voors en tegens van waterfluoridering

    Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

    Pdf TandartsPraktijk 4-2023

    Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 4-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.