TandartsPraktijk nr. 1, 2022

    CBCT-scans | Innovatie in botaugmentatie | Tandheelkundige hulp op Lombok | Getest door het TP-testteam | Korte cursus witbalans | Extractie of opbouw van laterale bovenincisieven (II) | TP Kennistoets 2022-1 Innovatie, dosisaspecten en indicaties

    Sander Loos

    Denk aan uw afweersysteem

    Het is een tijd waarin we moeten leren leven met virussen. De covid-pandemie lijkt nog niet op zijn einde. Ondanks vaccinaties, boosters, mondkapjes en lockdowns zal ook 2022 een covid-jaar worden. Collega’s, gevaccineerd of niet, zullen besmet raken en uitvallen. Patiënten die in aanraking zijn geweest met een besmette mondzorgmedewerker, zullen moeten worden geïnformeerd.

    Ondernemer tegen wil en dank

    In de afgelopen uitgaven las Vincent Mazairac een aantal interessante artikelen en meningen over ketenvorming, ondernemerschap en het (groter wordende) tandartsentekort in Nederland. Hij ziet een samenhang tussen deze zaken.

    Extractie of opbouw van laterale bovenincisieven (II)

    In het artikel Extractie of opbouw van laterale bovenincisieven in de vorige TP vroeg auteur Wijnand de Vries aan de lezers om hun ervaringen op dit gebied te delen. Dat doet Joost Roeters hieronder. Geïllustreerd met drie casussen.

    Prettig samenwerken

    Samen een casus behandelen is veel leuker dan alleen. Velen van ons weten niet zo goed hoe dat moet en hebben schrik om hun licht op te steken bij de collegae. Maar je kunt niet alles weten en kunnen. Als je eenmaal de stap durft te zetten en advies en raad weet in te winnen, dan valt de puzzel zo in elkaar. Maak gebruik van de digitale mogelijkheden om elkaar te spreken, te mailen en maak samen een planning. Samen voor een win-win situatie voor de patiënt.

    Kookboekgeneeskunde?

    De wetgever heeft goed begrepen dat het een onbegonnen zaak is om voor alle beroepen, die deel uitmaken van de gezondheidszorg, gedetailleerde regelingen te maken. Al die regels zouden, nadat ze waren opgesteld, ook nog moeten worden onderhouden en worden aangepast aan de laatste stand van wetenschap en praktijk.

    Innovatie in botaugmentatie

    Elke tandarts die implanteert is dit wel eens tegengekomen: de patiënt wil graag een implantaat in de onderkaak, maar er is veel te weinig ruimte om een implantaat te plaatsen. Wat kun je doen om voorspelbaar te implanteren? Welke opties zijn er, nu de 3D technieken een opmars maken?

    De slag om de tanden

    Vijftigplussers die op televisie hun militaire diensttijd naspelen? Jacques Koch (opgeroepen in 1985) kijkt er hoofdschuddend naar. Waarom zoiets saais herscheppen, als je ook kunt teruggrijpen op de Slag bij Waterloo, ‘The Battle of the Five Armies’ of zelfs de infame ‘Battle of the Teeth’?

    ‘We lagen soms meer onder de stoel’

    Tandheelkundige hulp verlenen op Lombok is, zacht uitgedrukt, een uitdaging. Huub van ’t Veld en zijn team behandelen elk jaar honderden kinderen ondanks beperkte mogelijkheden, tegenwerking van lokale tandartsen én de vochtige warmte waarin apparatuur snel kapot gaat. ‘We stonden soms weinig aan de stoel.’

    A.I.-bubbel

    Artificiële Intelligentie is gemeengoed geworden. In de hoedanigheid van systeemtechnologie is het doorgedrongen in de haarvaten van onze samenleving. Ons leven is er een stuk gemakkelijker door geworden, maar in veel opzichten ook lastiger. De negatieve effecten worden echter steeds meer zichtbaar.

    Analyse, ontstaan en behandeling met Imiquimod (Zyclara)

    Als we een patiënt in de stoel laten zitten en vervolgens achterover leggen om in de mond te kijken, krijgen we vaak een goed overzicht van de schedel, oren en het gezicht. Vooral bij wat oudere mannen met een hoog voorhoofd of kalende schedel zie je wat roodverkleurde, ruw aanvoelende korstige plekjes. De plekjes zitten nogal eens op plaatsen die veel aan zonlicht zijn blootgesteld: het aangezicht, voorhoofd, onbehaarde schedel, oren, hals en decolleté. Maar ook wel op onderarmen en onderbenen. Deze plekken zijn Actinische Keratosen (AK).

    Fluitend naar het werk

    Franca Overtoom heeft twee parallelle carrières. Ze kon al direct na haar afstuderen als tandarts aan de slag bij de Koninklijke Marine. En ze werkt sinds 2018 voor de KNVB als assistent-scheidsrechter. Beide carrieres zijn haar even lief: 'De twee functies zijn goed te combineren en ik heb altijd heel veel energie.'

    Innovatie, dosisaspecten en indicaties + TP Kennistoets

    Door de introductie op de markt van compacte, hybride en relatief betaalbare CBCT-toestellen is het aantal CBCT-scans in de tandartspraktijken aanzienlijk toegenomen. Maar in vergelijking met de conventionele röntgenfoto’s kan de dosis van een driedimensionale CBCT-scan veel hoger zijn. Dit artikel gaat over de indicaties en de protocollen voor het maken van CBCT-scans bij kinderen.

    Korte cursus witbalans

    Wanneer je mondfoto’s met een spiegelreflex-, of systeemcamera gaat maken, is het vaak lastig om de belangrijkste witbalans goed in te stellen. De camera heeft immers veel knopjes, allerlei mogelijkheden en een uitgebreid menu waarin je gemakkelijk verdwaalt. Als dan een knop op automatisch staat, wordt er vaak niet aan gedacht om deze ook te standaardiseren. Toch is het belangrijk als je JPG-foto’s maakt, om de witbalans aan te passen zodat foto’s niet te blauw of te geel zijn.

    Hoge bijdragen die voor eigen rekening komen

    Het klinkt eenvoudig: mondzorg in de basisverzekering om financieel kwetsbaren te helpen. De vraag is of de bewuste groep geholpen wordt door mondzorg voor alle Nederlanders op te nemen in het basispakket. Ik denk van niet.

    TP Kennistoets 2022-1 Innovatie, dosisaspecten en indicaties

    Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

    KennisVRAAG CBCT Innovatie, dosisaspecten en indicaties voor kinderen TP Kennistoets 2022-1

    In TandartsPraktijk 1-2022 heeft u het artikel Innovatie, dosisaspecten en indicaties kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.

    Pdf TandartsPraktijk 1-2022

    Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 1-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.