Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verstandskies en blindedarm

Bohn Stafleu van Loghum
Tot de anatomie van de moderne mens behoren een aantal overblijfselen uit de evolutiegeschiedenis die nu geen of vrijwel geen nut lijken te hebben, maar wel nadelen. Hoe komt dat?
Premium

Algemeen wordt verondersteld dat onze verstandskiezen overblijfselen zijn van onze verre voorouders die langere kaken hadden met flinke molaren om plantaardig voedsel beter te kunnen vermalen. Daardoor kon de cellulose gemakkelijker verteerd worden.

Zoals iedere tandarts maar al te goed weet, hebben de verstandskiezen voor de moderne mens eerder nadelen. Naar schatting krijgt een derde van alle jonge volwassenen geen verstandskiezen. Ook krijgen veel van hun leeftijdsgenoten er minder dan vier. Dit wijst op een evolutionaire tendens. Maar waarom hebben de meesten van ons tóch die elementen?

‘Oorwiebelaars’

Er zijn meer van zulke overblijfselen met dubieus nut in het lichaam van de mens.

Aan de basis van de buitenoren van zoogdiersoorten zijn drie extrinsieke spieren aangehecht: musculus auricularis superior, anterior en posterior. Het voordeel hiervan zien we vooral bij het konijn, dat door zijn oren in de richting van een geluid te richten beter een mogelijk gevaar kan horen.

Bij de mens zijn deze oorspieren verzwakte overblijfselen zonder nut of functie. Interessant is dat sommige mensen met hun oren kunnen ‘wiebelen’. Volgens een kleine studie is dit vermogen erfelijk. Maar zelfs de meestbegaafde wiebelaar heeft geen baat bij dit vermogen – behalve om niet-wiebelaars te amuseren.

Kippenvel is het meest opvallend anatomisch overblijfsel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.