Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkwanselen

Marleen de Groot
Dragen de opleidingen bij aan de verslechtering van de positie van de tandarts, de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening?
Premium

Die vraag zag ik voorbijkomen met reacties van collega’s die aannemen of er al helemaal zeker van zijn dat er nivellering plaatsvindt in de opleiding tot tandarts. Dat zou vooral het geval zijn waar tandartsen tijdens hun opleiding samenwerken met mondhygiënisten in opleiding. Daar is geen bewijs voor.

De mondzorgkundestudenten zijn over het algemeen praktisch ingestelde mensen met een resultaatgerichte manier van denken en probleembenadering. De tandheelkundestudenten zijn meer wetenschappelijk denkende practici. Samenwerken tijdens de opleiding maakt beide ‘soorten’ juist door hun verschillen beter. De angst voor nivellering in de opleiding tot tandarts is dan ook ongegrond.

Dát de positie van de tandarts, de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening echter wel degelijk het risico op verkwanseling loopt, blijkt uit het feit dat het overleg over de taakherschikking al ver gevorderd is. Voor die verkwanseling moeten we in ‘Den Haag’ zijn. De door de overheid beoogde taakherschikking met als doel steeds lager geschoolde beroepskrachten invasieve behandelingen te laten verrichten, is natuurlijk gewoon een hypocriete en onverantwoorde bezuinigingsmaatregel. Bedacht door mensen met een vreemd beeld van de dagelijkse werkelijkheid in de algemene praktijk. Natuurlijk kan je iedereen wel aanleren een gaatje te vullen of een verdoving te geven. Je kunt alleen niet iedereen aanleren te weten wanneer de handen juist thuisgehouden dienen te worden, en bijvoorbeeld monitoren de juiste beslissing is. Of wanneer een andere benadering overwogen zou moeten worden. Weten wanneer wie welke handeling moet verrichten en dat

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.