Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccineren Ja/Nee

Avatar
Sander Loos
Als alles volgens plan verloopt zullen mondzorgverleners vanaf mei, met voorrang, worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19 virus. Veel is op dit moment helaas nog onduidelijk rond die vaccinatieprocedure. Zo is nog niet bekend of tandartsen en assistenten tegelijk worden opgeroepen en of personeel dat geen directe zorg verleent ook met voorrang wordt ingeënt.
Laten vaccineren is geen verplichting. Dat wil zeggen geen wettelijke verplichting; misschien wel een morele plicht voor (mond)zorgverleners. Als tandarts hebben wij dagelijks zeer nauw contact met tientallen
patiënten. Die hebben recht op een veilige omgeving die wij hun voor een belangrijk deel bieden door alle hygiënemaatregelen in acht te nemen. Het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, het goed ventileren van de behandelruimte en het consequent toepassen van rubberdam bieden een stevige barrière tegen het virus. Het is dan ook niet voor niets dat we in dit nummer van TP in het artikel ‘Over de floss’ opnieuw aandacht besteden aan de toepassing van rubberdam.
Vaccineren is een belangrijke toevoeging op de maatregelen die we nu al nemen. Niettemin is het uw eigen keuze of u zich laat inenten. Het is zaak dat u daar vóór mei goed over nadenkt en uw persoonlijke belangen afweegt tegen de belangen van niet alleen uw patiënten maar ook uw medewerkers. Praat er ook met hen over. U kunt ze niet verplichten zich te laten inenten. Maar u kunt ze wel zo goed mogelijk informeren of hun de weg wijzen naar de juiste informatiekanalen. Dat hoort bij goed werkgeverschap.
Ik wens u veel wijsheid toe bij uw besluitvorming en hoor graag uw mening via de Poll op onze website tandartspraktijk​.​nl
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0014-8/MediaObjects/12496_2021_14_Fig1_HTML.jpg
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.