Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TP Boekkeuze

Twee boeken uitgelicht.

Ai en de mond

Het duurt niet lang meer voordat onze software automatisch aangeeft waar cariës is te zien is op een röntgenfoto. AI gestuurde beeldanalyse zal op korte termijn gemeengoed zijn en betrouwbaarder zijn dan onze eigen ogen. Dat danken we aan steeds beter functionerende deep learning. Het boek Deep Learning and Medical Applications onder redactie van Jim Keun Seo gaat daar uitgebreid op in. Heel uitgebreid zelfs! Het is al weer een tijdje geleden dat ik formules als deze begreep: N (z|μ, Σ) =1 (2ϖ )k/2 √det(Σ) e− 1 2 (z−μ)T Σ −1(z−μ). Voor simpele zielen als ik lijkt het boek daarmee wat te hoog gegrepen. Niet bepaald iets voor middelbare schoolwiskundigen.
Het boek is dan ook mede geschreven door de doctoraal wiskunde studenten van de auteur. En toch is het aardig om te lezen als je om de ingewikkelde formules heen laveert. Hoofdstuk 4, Artificial Intelligence for Digital Dentistry is een aanrader, ondanks alle wiskundige formules. Angst voor AI kent de auteur niet, gemak dient de mens: ‘Onlangs zijn er innovaties op het gebied van tandheelkundige beeldvormingsapparatuur en snel verbeterde deep learning-technologieën geïntroduceerd in de tandheelkundige sector, met opmerkelijke verbeteringen in de behandelresultaten. Op AI gebaseerde digitale tandheelkunde zal in de nabije toekomst een belangrijke positie in de tandheelkunde innemen vanwege de nauwkeurigheid, precisie, gemak en effectiviteit die het biedt in vergelijking met bestaande tandheelkundige gereedschappen.’ (Sander Loos)
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-023-0210-9/MediaObjects/12496_2023_210_Fig5_HTML.jpg

Titel Deep Learning and Medical Applications
Auteur: Jin Keun Seo Uitgever Springer Singapore
eBook ISBN 978-981-99-1839-3
Omvang: 339 pagina’s
Prijs eBook: € 128,39

Diagnosticeren is een kunst

Het nauwkeurig diagnosticeren van de talloze ziekten die de mond kunnen aantasten, patiënten correct begeleiden en competent behandelen, is een permanente uitdaging voor tandartsen en gezondheidsprofessionals. Vaak wordt de diagnose van deze ziekten verwaarloosd of verkeerd uitgevoerd. Dit beknopte boek begeleidt gezondheidsprofessionals bij klinische besluitvorming bij mondziekten. Het werk biedt richtlijnen op basisgedragsprotocollen, gericht op wetenschappelijk bewijs en verrijkt met kritische analyses van de auteurs.
Het boek is verdeeld in acht hoofdsecties met in totaal 28 hoofdstukken. De meeste hoofdstukken hebben niet meer dan vijf pagina’s. Elk hoofdstuk begint met een samenvatting van het onderwerp, een korte beschrijving van de belangrijkste ziekte die binnen deze diagnostische categorie valt, en hun belangrijkste definities. Vervolgens worden de klinische kenmerken, manieren om de diagnose te stellen en een behandelprotocol voor elke laesie gepresenteerd. Daarbij laten de auteurs hun gedachten gaan over hoe slecht nieuws te brengen in de setting van de mondheelkunde.
De laatste sectie is speciaal gewijd aan de tandheelkundige behandeling van medisch complexe patiënten of patiënten met weinig bekende ziekten, zoals het Burning Mouth Syndrome en COVID-19. Meer dan 140 klinische afbeeldingen van hoge resolutie illustreren het boek. Clinical Decision-Making in Oral Medicine is geschreven voor gezondheidsprofessionals en artsen met verschillende specialismen die geïnteresseerd zijn in ziekten met systemische gevolgen die het orale en maxillofaciale complex aantasten. (Sander Loos).
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-023-0210-9/MediaObjects/12496_2023_210_Fig6_HTML.jpg

Titel Clinical Decision-Making in Oral Medicine
Auteurs: Alan Roger Santos-Silva, Márcio Ajudarte Lopes, João Figueira Scarini, Pablo Agustin Vargas, Oslei Paes de Almeida
Uitgever: Springer Cham
eBook ISBN 978-3-031-14945-0
Omvang: 216 pagina’s
Prijs eBook: € 74,89 euro

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2023.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.